krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neusklajene zaloge materiala

3364  29.10.2023 - 14:02h / Ostalo / Avtor: Ina / 553 / 3

Družba d.o.o. ima iz preteklih let neusklajene zaloge materiala. Zaloga materiala v skladišču je bistveno višja kot zaloga materila v Glavni knjigi. Vzroki za razlike so zelo različni.. Sedaj bi radi to uredili in me zanima kako to pravilno urediti oz. poknjižiti  GK?
 

Hmm - 29.10.2023 - 14:16

Glde na zapisano gre za popsine viške. Zakaj je do njih prišlo pa boste morali sami ugotoviti. Če se to ponavlja že več let to pomeni da niso bial usklajena stanja in verjetno niso bili popisi korektni.

Ina - 29.10.2023 - 14:42

V preteklih letih so se dogajala napake in stanja niso bila usklajena. Za nazaj mi ne bomo ugotavljali razlik in želimo nekako poknjižiti to razliko v GK, ker je v GK zaloga nižja kot knjižna zaloga v skladišču materiala. Inventura v skladišču materiala je bila narejana in v samem skladišču ni viškov oz. manko materila. Ali kljub temu to kar veliko razliko med knjižnim stanjem zalog matariala v skladišču in kotom 3100 v GK (iz preteklij let) poknjižiti kot višek materila v tekočem letu? 

Hmm - 29.10.2023 - 15:35

V GK imate stanje zalog nižje od popisnega stanja zalog materiala v skladišču. Na podlagi popisnih razlik in zapisnika o popisu knjižite stanja v GK tako da jih uskladite z GK. Razlike morate raziskati na začetku leta (otvoritveno stanje zalog materiala v skladišču se mora ujemati s stanjem v GK) in v tekočem letu. Stanja morajo biti usklajena, ker imate sicer problem z bilanco, DDV, ddpo,.. Rezultat ne more biti pravilen. Vsekakor morate raziskati razloge za nastanek razlik. Razlogi so lahko različni. Tveganje za goljufije je zelo prisotno.