krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vračilo hrvaškega PDV - knjiženje

3311  24.10.2023 - 07:44h / DDV / Avtor: Eva / 327 / 2

Pozdravljeni.

Letos smo vložili zahtevek za PDV, plačan na Hrvaškem , za lanske račune.
Zahtevek je hrvaška davčna uprava priznala.in nam vrnila znesek plačanega PDV.

Računi so v zvezi z našo nepremičnino na Hrvaškem. Knjižili smo jih v bruto znesku, brez samoobdavčitve, saj ob prejemu računov nismo vedeli, če nam bo PDV vrnjen.

Kam naj knjižim vrnjeni PDV, saj letos nimam stroška, da bi ga zmanjševala?

zdenka - 25.10.2023 - 07:47

Eva, od katerih storitev ste ztahtevali PDV? Mi smo pred nekaj leti bili bitko z njihovo davčno upravo za vračilo PDV od nastanitvenih storitev, pa nismo uspeli. Letos pa imamo stroške s tankanjem na njihovih bencinskih servisih in imamo namen tudi zahtevati plačan njihov davek.

Eva - 26.10.2023 - 07:39

Dejansko imamo apartma na hrvaškem, ki ga oddajamo zaposlenim in drugim (po ugodni tržni ceni).
Za upravljanje apartmaja imamo sklenjeno pogodbo s hrvaškim upravljavcem. Ta nam konec sezone zaračuna vse storitve, vezane na upravljanje apartmaja - čiščenje, komunalo, elektriko, internet in tv naročnino. Izda nam tudi račun za investicije, ki jih izvedejo hrvaški izvajalci po naši potrditvi (npr. adaptacija kopalnice). 

Na samem zahtevku smo navedli samo številke računov in znesek PDV.
Po pozivu hrvaške davčne uprave smo jim poslali še račune, pogodbo o upravljanju in dopis z navedbo, da gre za pridobitno dejavnost po tržnih cenah.
Zahtevku so ugodili in nam že vrnili zahtevani znesek. Letos je cel postopek trajal manj kot mesec dni. Lani pa smo oddajali zahtevek prvič in je trajalo skoraj pol leta s kupom dopisovanja, da so nam znesek PDV vrnili.