krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izjava investitorja, 76.a člen in 9,5% stopnja

3246  18.10.2023 - 13:04h / DDV / Avtor: žolna / 480 / 1

Zdravo,

pojavlja se mi ena dilema, saj je na trgu vedno več podjetij, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom, pa se mi včasih dozdeva, da nismo na isti valovni. :) Seveda je možno, da niti sama nisem z vsem seznanjena.
Pa vendar... predvsem me zanima kazenska odgovornost moje stranke, ki podjetju, ki ne poda izjave, da je neposredni investitor večstanovanjske stavbe, na računu "le" prikaže 9,5% davek na podlagi 76.a člena ZDDV-1? Niti ne dobimo podatka o kvadraturi posameznih stanovanj, čeprav so zadnja leta zelo popularna "penthouse" stanovanja.

Lepo prosim še za vaša mnenja. Hvala!

Uredništvo - 18.10.2023 - 14:39

Za to, da vaša stranka prikaže 9,5% stopnjo za gradbene storitve, pri čemer naročnik ne poda izjave da je investitor, še ne pomeni nobene kazenske odgovornosti! Niti to, da vam naročnik ni posredoval kvadrature stanovanja. Skladno z določili ZDDV-1 naročnik storitev nima obveznosti o podajanju izjave, niti kvadrature.
Vaša stranka je tista, ki dokazuje pravilnost ...
Podatki o kvadraturi so javno dostopni, prav tako lastništvo posamezne nepremičnine (čeprav slednje še ne dokazuje, da je lastnik tudi investitor - slednji je tudi lahko najemnik).
Vsekakor mora vaša stranka postopati skladno z določili ZDDV-1. Za nepravilnosti so določene tudi globe.

V praksi pa je seveda vse mogoče, od tega, da vam poda izjavo, da je penthause pod 120m2 (čeprav to ni!), itd. Dokazovanje je na vas (vaši stranki).

Vljudno vabljeni na praktični webinar
- NAPOTENI DELAVCI
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/159/webinar-napoteni-delavci-2023-2024--perpetuum-mobile-opravljanja-storitev-v-eu-prakticno-davcno-izobrazevanje
- SEDEM DDV VELIČASTNIH z uvodnim dodatkom
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/161/webinar-sedem-ddv-velicastnih-z-uvodnim-dodatkom-prakticno-davcno-izobrazevanje