krpan in druščina postani član

Naslov teme: Uvoz z namenom aktivnega oplemenitenja + obračun DDV

3195  12.10.2023 - 14:06h / DDV / Avtor: zmedena / 402 / 4

Pozdravljeni,
čisto sem zmedena in rabim malo pomoči oz.usmeritve ali se zaračuna DDV ali ne. Od fizične osebe smo začasno uvozili z namenom aktivnega oplemenitenja in posebnim carinskim postopkom. Oproščeni smo bili vseh uvoznih dajatev. Ali na našem izdanem računu za storitev izkažemo

oprostitev obračuna DDV po 

52. člen ZDDV-1
(oproščene transakcije)
(1) Plačila DDV so oproščene naslednje transakcije:
d. storitve dodelave blaga (premičnin), ki so bile pridobljene ali uvožene z namenom, da se na tem blagu opravi taka dodelava, vendar le v primeru, če naročnik nima sedeža na ozemlju Slovenije in če blago odpošlje ali odpelje zunaj Unije izvajalec ali naročnik ali druga oseba za račun enega od njiju;

ali obračunamo DDV zaradi 

57. člen ZDDV-1
(oprostitve za dobave blaga in storitve v carinskih postopkih)
(1) Plačila DDV so oproščene naslednje transakcije:
c. dobava blaga, za katero se v skladu s carinskimi predpisi začne postopek carinskega skladiščenja ali postopek aktivnega oplemenitenja.

in pravilnika ZDDV kateri obrne vse na glavo

Pravilnik ZDDV
85. člen (57. člen ZDDV-1)
(Oprostitve za transakcije, povezane z mednarodnim trgovanjem)
(4) Oprostitev plačila DDV se ne nanaša na storitve:
- ki se ne opravijo v prostorih proste cone ali carinskega skladišča;
- ki se opravijo na blagu, ki je vneseno v prosto cono, prosto skladišče ali v carinsko skladišče, vendar ima to blago carinski status blaga Unije in ni namenjeno izvozu iz Unije;
- predelave blaga, za katerega se je začel postopek aktivnega oplemenitenja, ne glede na to, ali se te storitve opravijo v prostorih carinskega skladišča ali ne.

Hvala za pomoč
 

Uredništvo - 12.10.2023 - 14:21

KLAVDIJA - 13.10.2023 - 08:54

Dobro jutro.

Ravno v teh dneh pridobivam mnenja na to temo , in sicer iz strani Fursa.
Prvo pojasnilo, ki sem ga dobila pred časom je bilo, da se zadevo obravnava samo iz vidika storitve, ne glede na to, da gre za začani uvoz po postopku 5100.
Furs pravi, da je na taki fakturi potrebno obračunati DDV.
57.člen ZDDV-1 kot tudi 85.člen pravilnika govorita tako o storitvah kot o blagu.

Bi prosila uredništvo, če še enkrat potrdi, da je pravilen 52. člen (d.točka prvega odstavka) 

Hvala in lp

Uredništvo - 13.10.2023 - 11:43

Predpostavljamo, da blago ni del postopkov, kot jih opredeljuje 57. člen ZDDV-1 - torej ne gre za začasno hrambo, ne gre za vnos v prosto cono, ne gre za carinsko skladiščenje ...
Vi ste uvozili blago iz tretje države, da boste na njem opravili določeno dodelavo in ga nato ponovno izvozili iz Unije svojemu naročniku storitev.

Glede na to, da ste storitev opravili osebi, ki ni davčni zavezanec, se kraj opravljanja storitev opredeli na podlagi tretjega odstavka 29. člena ZDDV-1 (kraj opravljanja dela na premičninah, ki se opravijo osebam, ki niso davčni zavezanci, je kraj, kjer so te storitve dejansko opravljene - torej v Sloveniji). Posledično je treba pogledat, ali se za to storitev, ki je sicer predmet obdavčitve v Sloveniji, uporabi kakšna oprostitev plačila DDV. In če pogledamo d) točko prvega odstavka 52. člena ZDDV-1, gre po našem mnenju za tako zadevo.

PS: spletna stran davkoplacevalcev ni svetovalnica, temveč klepetalnica, kjer vam klepetulje pomagamo pri odgovorih, mnenjih... nikakor pa to ne jemljite kot davčno svetovanje.

KLAVDIJA - 14.10.2023 - 15:54

57.c člen govori ravno o blagu, ki je predmete pasivnega oplemenitenja in pravilnik v 85.členu 4 točka zadnja alineja ravno za te storitve pravi, da oprostitev ne velja.
Tako, da sem tudi sama zmedena, kot se je poimenovala tudi avtorica objave....