krpan in druščina postani član

Naslov teme: prenos nepremičnine iz fizične osebe na s.p.

3164  10.10.2023 - 12:45h / DDPO / Avtor: neal / 532 / 8

Pozdravljeni
Kot lastnica hiše (katere lastnica sem postala, ko sem že imela odprt s.p.), bi želela to hišo prenesti na s.p. in oddajati v najem.
Na Fursu so mi dejali, da je potrebna izjava ali notarski zapis, da se nepremičnina prenese  (ne proda) na s.p. , in da jo lahko na s.p., vknjižim v register OS in zanjo obračunavam AM.
Sedaj me pa zanima kakšne so posledice , če s.p. zaprem naprimer po 5 letih? Kaj se zgodi s to nepremičnino, če jo želim nazaj prenesit v gospodinjstvo ? 
V 51.členu Zdoh-2 piše samo, da se pri ugotavljanju davčne osnove  za odtujitev šteje samo, če so bile nepremičnine pridobljene pred začetkom opravljanja dejavnosti. Kaj pa v mojem primeru, ko sem jo pridobila kasneje.

Nataša - 11.10.2023 - 07:27

S sklepom prenesete nepremičnino v dejavnost. Vodite jo na pasivnih časovnih razmejitvah in skladno z obračunano amortizacijo iz PČR prenašate vrednost med prihodke

Prenos iz dejavnosti v gospodinjstvo se ne šteje za obdavčljiv prihodek v primeru, da se prenašajo nepremičnine, ki jih je zavezanec pridobil pred začetkom opravljanja dejavnosti ali pa so bile te pridobljene pred 1.1.2005. Če eden od teh pogojev ni izpoljen, je prenos nepremičnine iz dejavnosti v gospodinjstvo obdavčen.

ST - 11.10.2023 - 09:07

Tale s PČR mi pa ni najbolj jasna, zakaj bi potem nepremičnino prenašal, če nimaš priznanih stroškov amortizacije? Kaj pa ostali stroški povezani z nepremičnino? To glede vodenja nepremičnine na PČR pri prenosu na s.p. pa res prvič slišim.....

Nataša - 11.10.2023 - 11:52

Stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje, se šteje za prihodek na način, kot je določeno v računovodskih standardih za brezplačno pridobljena sredstva. Ne glede na prejšnji stavek, se za prihodek ne šteje stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje ob začetku opravljanja dejavnosti ali po začetku opravljanja dejavnosti, če je bilo to stvarno premoženje pridobljeno oziroma zgrajeno pred začetkom opravljanja dejavnosti.
Pridobljeno med opravljanjem dejavnosti in preneseno iz gospodinjstva v podjetje, pa predstavlja prihodek, ki ga v poslovnih knjigah prikažemo kot dolgoročne pasivne časovne razmejitve, konto 968 (gre za pojem razmejenih prihodkov). Te pa zmanjšujemo za letni strošek amortizacije konkretnega sredstva.

Bhg - 11.10.2023 - 07:48

V tem primeru je po mojem menjenju ob zaprtju s.p. obdavceno. Predlagam davcnega svetovalca. 

Majda - 11.10.2023 - 08:40

Hišo lahko oddajate pteko dejavnosti, brez da jo prenesete v sp. To pa zato, ker je sp in fiz.os. eno in isto.Furs ne bo oškodovan, če boste prikazovala prihodke, pazite pa , vlagati v objekt pa ne smete. To smo že enkrat preverjali. Imejte le dejavnost vpisano.

Nataša - 11.10.2023 - 11:27

V skladu s SRS 30.12 jo mora, tako, da v primeru ne-prenosa krši 31. člen ZDavP-2 in je lahko sankcioniran po deveti točki prvega odstavka 397. člena ZDavP-2.

neal - 12.10.2023 - 09:55

To sem tudi na seminarju zvedela... ampak , ko pa sem klicala na FURS, pa so mi trdili , da tega ne smem. Da moram nepremičnino prenesti na s.p. in jo vknjižiti med OS, potem pa lahko obračunavam AM.
Na seminarju je bilo rečeno, da lahko napremičnino oddajam kot fizična oseba, daveka pa poročam preko obrazca DDV.
In zdaj res ne vem kaj lahko in kaj ne :/

Mat - 13.10.2023 - 15:50

Sposobni notarji svetujejo neko izjavo v stilu ekonomskega obvladovanja nepremičnine in ni potreben prenos, če pa prenos že delate , pa po čim višji ceni, da ne bo ob vračilu ćez 5 let plusa !