krpan in druščina postani član

Naslov teme: PODO-OPSOS

3146  08.10.2023 - 15:20h / Drugi davki in takse / Avtor: Tina / 743 / 9

Objavljen je nov obrazec v zvezi s solidarnostno soboto.
Nikjer pa ne najdem navodil za izpolnjevanje tega obrazca, samo vprašanja in odgovori na to temo sem našla, ne pa natančnih navodil.

Kakor razumem (in je logično), gredo opravljene ure v pokojninsko osnovo in posredno s tem se letni fond ur poveča za npr. teh solidarnostnih 8 ur ? ali pa se samo pokojninska osnova poveča?  ker Fursova navodila pravijo, da se upoštevajo kot normalne delovne ure; pa imajo na ZPIZ to rešeno, da ne bodo potem popravki rek obrazcev?

#Prispevek delodajalca za Sklad za obnovo Slovenije je enak znesku, ki ga prispeva delavec. Prispevek delodajalca je torej enak neto plači delavca za opravljeno delo v okviru solidarnostne delovne sobote.# = torej bomo ta znesek še kot delodajalci plačali? potem pa še od dobička? ne razumem najboljše tega? Ker, če podjetje ne bo organiziralo delovne soboto, ne plača tega prispevka ....??

MAŠA - 09.10.2023 - 07:06

Delodajalec plača enak prispevek kot je prispevek delavca (neto plača ža tisti dan). Ta prispevek, ki ga plača delodajalec, se odšteje od 0,8% od dobička - plača se razlika. Ravno tako je pri delavcih... delovna sobota se odšteje od prispevka 0,3 pri dohodnini.

SIM - 09.10.2023 - 07:48

Tina, glede vprašanja, če solidarnostne ure povečujejo letni fond ur, je odgovor da. To je ravno sedaj bilo na enem seminarju razloženo. Prispevek delodajalca je enak prispevku delavca, kot pravi Maša, se bo to odštelo od obveznega solidarnostnega prispevka. Želim pa vas samo opozoriti, da je ta prispevek delodajalca davčno nepriznan, tako kot je davčno nepriznan strošek tudi obvezni solidarnostni prispevek.
Se nam je pa po seminarju postavilo vprašanje, ali se delodajalcu sploh splača organizirati solidarnostne sobote - delodajalec plača davke in prispevke plus svoj prispevek, ki je davčno nepriznan, na koncu pa itak doplača še pri DDPO, kar zopet ne predstavlja odhodka. Ima samo stroške s prispevki in dodatno delo z izpolnjevanjem obrazca. Boljše, da delavcem FURS odmeri solidarnostni prispevek, delodajalec pa si svoj prispevek poračuna pri DDPO. Delodajalca pride ceneje, ker ni davkov in prispevkov, solidarnostni prispevek za delavce pa bo itak tako visok, da dvomim, da ga z delovno soboto lahko pokrijejo. Bodo (bomo) itak vsi še doplačali.

ST - 09.10.2023 - 08:21

Se v celoti strinjam. To pa še ni vse, precej je zaposlenih, ki zadeve sploh ne razumejo in "obtožujejo" delodajalca, da jim nalaga neplačano delovno soboto. Smo doživeli že kar nekaj zlivanja žolča na delodajalce.Kar naj jim FURS pošlje odločbe in naj se nad FURS-om zgražajo. Ker zakonodajalec misli, da vsi zaposleni v Sloveniji razumejo vse bolj zakomlicirane zakone.

Tina - 09.10.2023 - 08:29

Glede letnega fonda ur je nelogično .... sama bi prej rekla, da se te ure solidarnostne sobote rajši štejejo kot nadure ; namreč nekaj zaposlenih ne bi delalo solidarnostne sobote , nekaj pa bi jih; in rezultat? pri nekaterih bo letni fond ur npr. 2080 ur, pri drugih pa 2088 in to v isti firmi?  

Glede davčne nepriznanosti, če je ta prispevek, ki ga firma plača davčno nepriznan, je v bistvu neke vrste akontacije davka na dohodek, ki pa ima sedaj po novem višji procent; 

Edino kar vidim razliko, če zaposleni dela solidarnostno soboto ali pa, če mu bo odtegnjeno to v dohodnini je, da teh 8 ur solidarnostne sobote mu gre v pokojninsko osnovo, tisti, ki pa ne bodo delali ampak bo le odtegljaj pri dohodnini, pa za ta bruto znesek ne bodo imeli višje pokojninske osnove ....

nikjer pa ni navodil okoli izpolnjevanja tega obrazca .... samo vprašanja in odgovori ...

MAŠA - 09.10.2023 - 10:13

Zakaj so navodila za izpolnjevanja potrebna? Vpiše se ime in priimek delavca ter znesek prispevka, pri deladajalcu pa vsota vseh prispevkov delavcev. Nakaže se 10 dni od oddaje obrazca... obrazec se odda pa naslednji mesec po oddelani soboti.

SIM - 09.10.2023 - 12:52

Tina, predlagam, da si še enkrat preberete oba zakona na to temo, ali pa tudi da greste na kak seminar. Glede tega, kaj je logično in kaj ne, nima smisla razpravljati, ker je logika pri določenih stvareh že zdavnaj odpovedala. :)
Po zakonu solidarnostna sobota niso nadure, ni dodatka za nadurno delo, nič... Tisti, ki želijo, bodo oddelali, pred tem je treba dobiti od čisto vsakega delavca pisno soglasje, da se s solidarnostno soboto strinja. Tisti, ki bodo delali, se jim letni fond ur dvigne, tisti pa, ki ne, pa pač bodo imeli fond ur temu primerno nižji. 
Prav tako po zakonu plačilo prispevka delodajalca ni ne akontacija, ne donacija, ni nobene olajšave, ni odhodek, ni strošek, ni nič... to je obvezen prispevek, ki je čisto in v celoti davek, ki je strošek delodajalca. Pa še delavcem mora plačati prispevke. V DDPO tega prispevka ne smete upoštevati niti kot odhodek, niti kot strošek in za njega ne morete uveljavljati olajšave za donacije. Isto velja za obvezni solidarnostni prispevek. Za tega še ni jasno, kako ga boš v DDPO-ju zavedel. Bodo očitno še dali neka navodila ali kaj. Prispevek za solidarnostne sobote morate torej v bilanci upoštevati kot davčno nepriznan odhodek. 

Tina - 09.10.2023 - 16:11

SIM hvala za komentar , malce sem nerodna , ker včasih iščem neko logiko, ki je na koncu ni .... :(

SIM - 10.10.2023 - 08:44

Na žalost ja.. ni logike... nekdo nekaj blekne, nekaj se sprejme, potem pa smo mi tisti, ki moramo to rodi stvori spraviti skozi papirje. :) Na koncu pa smo itak samo bedaki, ki težimo za papirje, ker nimamo drugega dela, za firmo pa totalno nepotreben strošek. Ko pa kdo kaj rabi, pa prvo prileti k nam. Zanimivo ne? Logično pa ni ... :)

Majda - 10.10.2023 - 09:06

A ne bi bilo najenostavneje, da  to obračuna država pri ddpo in zaposlenim oziroma prejemnikom dohodkov pri letnem obračunu dohodnine. Tukaj je zakonodajalec zakompliciral vse skupaj , kot v večini zakonodaje. s tem ali ali .Logično se mi bi zdelo, da odvedemo neto za 8 ur delavca , kot  odtegljaj  in enak znesek nakaže še delodajalec. To bomo tako  nakazovali na posebne račune in se lahko kontrolira  po dš po nivoju  izplačevalcev. Drugače pa naj nov obrazec na e davke formirajo in poročamo ta plačila. Ne pa da bomo doktorirali in serminarje poslušali o tem.Groza vse bi morali poenostavljati in ne zapletati. Kot se je včasih samopruspevek obračunaval in plačeval.