krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja rabljenega vozila in DDV

3115  04.10.2023 - 15:11h / DDV / Avtor: Ak / 535 / 5

Pozdravljeni, ukvarjamo se s prodajo rabljenih vozil, ki jih kupujemo na dražbi v tujini (EU podjetje z DDV številko). Ker smo po telefonu s strani Furs-a dobili dve ralični informaciji (čakamo še pisni odgovor na zastavljeno vprašanje na Furs) nas zanima glede pravilne obdavčitve pri prodaji vozila.
Na nekaterih prejetih računih je zaveden člen 138 direktive (2006/112/ES), na nekaterih pa 141. in 197. direktive, na vseh računih pa piše da se nanaša na rabljeno blago.
Na podlagi zadnjega davčnega pregleda v januarju 2022, nam je kontrolorka zatrdila, tudi račune smo poravljali, da se pri prodaji upošteva pri prodaji DDV po posebni ureditvi (104. člen - rabljeno blago). Ker imamo ponovni pregled, nam trenutna kontrolorka narekuje, da bi morali glede na opravljeno samoobdavčitev (glede na direktivo pri prejetem računu) tudi DDV pri prodaji obračunati. Klicali smo tudi prejšnjo kontrolorko (iz lanskega leta), ki pa pravi, da je pravilna obdavčitev 104. člen ZDDV.
Smo tudi naročniki portala v zvezi z davčnimi zadevami (ne DDV poznavalec), kjer pa ni čisto jasno določeno, oz. za kontrolorko nerelavantno.
Naše vprašanje je, ali moramo v tem primeru DDV pri prodaji vozila obračunati po 22% stopnji?
 

opica - 04.10.2023 - 18:57

Če ste opravili samoobdavčitev potem zaračunate 22%. Če samoobdavčitev niste opravili in je nabava po posebni shemi potem obračunate DDV od RVC kot rabljeno blago.

mona - 05.10.2023 - 11:56

Posebno ureditev za obdavčljive preprodajalce lahko uporabljate, če ste vozilo nabavili od (malo poenostavlje nonapisano)
- osebe, ki ni davčni zavezanec
- davčnega zavezanca, ki si pri vozilu ni smel odbiti DDV in se sklicuje na 3. točko 44. člena ZDDV
- od malega davčnega zavezanca, če je bilo to vozilo njegovo osnovno sredstvo
- od drugega obdavčljivega preprodajalca

Tuji dobavitelj se lahko obnaša kot pri redni dobavi blaga (potrebno narediti samoobdavčitev v Slo, imate pravico do vhodnega ddv, če gre vozilo na zalogo, vozilo se naprej prodaja z DDV) ali pa kot obdavčljivi preprodajalec (v tem primeru ni samoobdavčitve, vi pri prodaji lahko uporabite posebno davčno ureditev)

opica - 05.10.2023 - 14:27

Še to. Če ste delali samoobdavčitev na vozilo morate narediti tudi samoobdavčitev na DMV in pri prodaje na vse to obračunate 22% DDV ( plus seveda vaš RVC).

vera - 05.10.2023 - 15:32

Moj nasvet - počakajte pisni odgovor FURS-a (imajo rok za odgovor 30 dni), po mojih izkušnjah sem jih morala klicati, da so po roku res napisali pisni odgovor. Lahko jih tudi pokličete in prosite, da se z odgovorom mudi, ker ne "upate" prodajati avtov. Namreč njihov odgovor bo uraden in se boste lahko sklicevali nanj (glede na to, da imajo različne osebe zaposlene na furs-u tudi različna mnenja).
ps: pa kakšnega drugega preprodajalca vprašajte. Srečno!

Katica - 05.10.2023 - 17:55

A vas lahko prosim, da mi posredujete potem ta odgovor FURSA? Lepo prosim...katjaandolsek25@gmail.com 

Hvala vnaprej