krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ne vem

3105  03.10.2023 - 20:51h / Dohodnina / Avtor: Rak / 915 / 1

Na prošnjo stranke, Slo rezidenta sprašujem naslednje: 
Slo rezident ima v lasti nepremičnino v tujini ( Srbija) ki jo oddaja fizičnim osebam. V Srbiji tudi plačuje davek od dohodka, doseženega z oddajanjem nepremičnine. 
Kaj mora prijaviti v Sloveniji in kdaj? 
Hvala! 

stari - 04.10.2023 - 07:49

Poglejte spletne strani:
Dohodnina - Dohodek iz oddajanja premoženja v najem in iz prenosa premoženjske pravice | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE (gov.si)
in
Opredelitev_dohodkov_dosezenih_v_tujini_oziroma_z_virom_v_tujini_za_potrebe_obdavcenja_v_Sloveniji.doc (live.com)

V kolikor samo oddaja nepremičnino fizični osebi za daljši čas in tega ne počne kot dejavnost (oddajanje sob, kot sobodajalec ali oddajanje preko bookinga ali AirBnB, kar se šteje za gostinsko dejavnost), samo odda napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja nepremičnine v najem do 28.2. za preteklo leto.
V kolikor pa oddaja nepremičnino v tujini kot sobodajalec, ali preko Bookinga in ali AirBnB, kar se šteje za gostinsko dejavnost, pa je dolžan predložiti prijavo za vpis dejavnosti v davčni register, in sicer v osmih dneh od začetka opravljanja dejavnosti. Prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register se izpolni na predpisanem obrazcu (obrazec DR-03). Za te dohodke je dolžan oddati obračun akontacije dohodnine oziroma dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki ga mora davčnemu organu predložiti najkasneje do 31. marca tekočega leta za preteklo leto. Pri tem je še pomembno, da se odloči ali bo davčno osnovo ugotavljal na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov ali pa bo tudi odhodke uveljavljal po dejanskih odhodkih. Prijavo za uveljavljanje dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov mora oddati v 8 dneh po prijavi v poslovni register. 
Ker zavezanec začne opravljati dejavnost na novo, mora v skladu z drugim odstavkom 298. člena ZDavP-2 izračunati tudi predhodno akontacijo/akontacijo v znesku glede na višino predvidene davčne osnove davčnega leta, za katero se plačuje predhodna akontacija/akontacija. Obrazložen izračun predvidene davčne osnove, višino predhodne akontacije/akontacije in obrokov predhodne akontacije/akontacije finančnemu uradu predloži ob predložitvi prijave za vpis v davčni register oziroma najkasneje v osmih dneh od vpisa v davčni register ali predloži elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki z obrazcem DD-IPDO Izračun predvidene davčne osnove.