krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja/zaprtje podjetja - zaloge

3036  25.09.2023 - 12:16h / Ostalo / Avtor: Halinka / 515 / 3

Pozdravljeni,
zanima me kako bi najlažje odpisali zaloge, ki so v večini samo na papirju. Radi bi prodali d.o.o., vendar ne moremo plačati ddvja za zaloge, saj podjetje nima denarja za plačilo le tega.

Gre za zaloge stare več kot 10 let, ki nimajo skoraj nobene vrednosti več in jih dejansko ni možno prodat. Gre za cca 200.000 zalog, ki so se nabavljale pred časom iz EU in ni bilo plačati ddvja ob nakupu le teh zalog.
Kako najlažje zapreti ali prodati takšno podetje?

Hmm - 25.09.2023 - 12:44

Malo pozno ste se spomnili. Moj predlog je, da najprej slabite vrednost zalog, seveda morate to ustrezno dokumentirati in upravičiti, potem si zaloge prodate po oslabljeni vrednosti. Posvetujte se z računovodjo, ki vam bo znal pomagati. Vsak odpis zalog prinese dodatno davčno breme. Če zaloge nimajo tržne vrednosti, jih morate slabiti... na neko nizko vrednost. Prav gotovo zaloge nimajo vrednosti nič! Čer bi to delali sproti na letnem nivoj ob vsakokratnerm popisu zalog  potem teh težav sedaj ne bi imeli.

Halinka - 25.09.2023 - 13:28

Se strinjam, da bi se to moralo sproti. Vendar pa nas računovodkinja o tem ni opozarjala.
Zaloge imajo morda vrednost cca 1000eur, govorim na pamet. Vendar tega ne uspemo že leta prodati, niti kos po kos. Gre za otroško opremo, ki je že povsem iz mode, brez vrednosti in se ne proda nikakor. :/
Predvidevam, da  zaloge slabimo skozi en čas? Mi pa bi prodali v kratkem.

SIM - 28.09.2023 - 13:35

Se opravičujem, ampak tukaj pa se moram javiti na izjavo, da vas računovodkinja o tem ni opozarjala. Za zaloge ste odgovorni izključno sami. Računovodkinja vam samo lahko izpiše inventurno listo in vi po listi popišete, ali imate vse. V praksi se to, sploh v majhnih podjetjih, zelo zelo redko izvaja. Da ne govorim o tem, da mnogi "nabijajo" vrednost zalog, zato da je lep rezultat. Ampak tukaj je šolski primer tega, kako te to nabijanje zalog lahko udari enkrat po žepu. Na koncu pa s prstom vsi pokažejo na računovodstvo. Odpišite zalogo, požrite odhodek, plačajte DDV, saj pa boste v končni fazi dobili kupnino. Kaj naj vam drugega rečem? Kako boste pa tako podjetje prodali, pa veste izključno sami. Boste ali ne boste. Samo po mojem mnenju podjetje, ki ima cel kup zaloge na papirju, kot sami pravite, boste težko spravili v promet.