krpan in druščina postani član

Naslov teme: Potni nalog v službenem ali privatnem vozilu

3014  22.09.2023 - 08:58h / Ostalo / Avtor: frfa / 631 / 8

Pozdravljeni klepetavke in klepetavci, imam vprašanje:

ali katerikoli predpis zavezuje zaposlenega oz. delodajalca, da ima pri sebi na službeni poti potni nalog? Jst ga ne najdem. 
Primer: če te ustavi policist - ali ta sme zahtevati potni nalog?
            če pride do prometne nesreče - zavarovalnice ne zanima potni nalog
  
Delam v podjetju, kjer printamo PN serijsko in jih razdeljujemo, morda pa zares ni potrebno. To ne pomeni, da službena pot ni načrtovana, vnaprej odobrena, da nima prilog, ali pa ni resnična..

Hvala za vse vaše izkušnje in komentarje.

Hmm - 22.09.2023 - 09:37

Morda standardi, politika družbe (upravičenost nastanka stroškov iz naslova opravljanja voženj za poslovne namene...), integriteta, etika,....dokazovanje upravičenosti nastanka stroškov za računovodske, poslovne iin davčne potrebe....

frfa - 22.09.2023 - 10:17

Torej - ali dejansko printate potne naloge in jih dajete voznikom s seboj na pot?
 

Sabina V - 22.09.2023 - 13:40

az nisem nikoli razumela zakaj naj bi policaja sploh zanimal potni nalog. Ne vem vozim 60 namesto 50 km/h in kaj je drugače ali sem na sl poti ali ne? 
Tudi sama sem že iskala zakonsko podlago za to pa ne najdem. Je pa tako službena pot mora biti vnaprej načtrovana in zaposleni bi moral imeti potrjeno sl pot s strani nadrejenega. Razlog za to je morebitna nesreča, poštkodba je pač razlika ali je na delu ali ne. 

Hmm - 22.09.2023 - 14:20

Policaja verjetno zanima potni nalog, da lahko vidi ali je avtomobil dejansko v poslovni rabi, ali je morda ukraden...
Razlog ni le morebitna nesreča ampak je dejstvo, da tisti ki napoti delavca na službeno pot odgovarja tudi za tehnično brezhibnost vozila....Sem bil priča prometni nesreči s smrtnim izidom. Razlog za nesrečo je bila tehnična okvara tovornega vouila. Preiskovalni sodmnik mi je dejal, da bo za smrt udeleženca odgovarjal tehnični direktor oziroma tisti, ki je odobril beri podpisal uporabo tega vozila... To niso heci ko pride do nesreče... odškodninsko bi odgovarjala tudi pravna oseba....
 

petra75 - 22.09.2023 - 14:21

hej,
https://www.findinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/155510
glej točka 7

frfa - 22.09.2023 - 19:05

Petra, hvala. 

Kopiram to 7. točko:-) za ostale zainteresirane

V preteklosti je obstajala zakonska določba, ki je opredeljevala potni nalog, kot obvezen dokument v vozilu s predpisano vsebino - potni nalog za cestne prevoznike, katerega vsebino je določal 18. člen ZPCP-1, vendar so bili obvezni podatki povezani s prevozom, ne pa s potnimi stroški.  Po tem zakonu je bilo za voznike tovornega vozila obvezno, da so morali imeti potni nalog v vozilu, vendar je ZPCP-1  nadomestil nov zakon, ZPCP-2, ki pa določbe o obvezni uporabi potnega naloga za prevoze v cestnem prometu ne vsebuje več. Za voznike osebnih vozil posebnih določb ni bilo (uporabljala se je določba za tovorna vozila)  in jih prav tako sedaj veljavna zakonodaja ne pozna.
vir: https://www.findinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/155510 


tko da.. pri nas printali več ne bomo! 

Hmm - 23.09.2023 - 15:23

No pa dajmo:
UREDBA
o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

(4) Povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju se ne všteva v davčno osnovo, če je dokumentirano s potnim nalogom in z računi. Iz potnega naloga mora biti razvidna odobritev delodajalca za posamezno vrsto prevoza.

tatra - 29.09.2023 - 09:32

https://www.findinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/155510 -->

Torej, v primeru napotitve zaposlenca na službeno pot in nato pri samem obračunu potnih stroškov je zelo pomembno, da poznamo naslednja dejstva:
Potni nalog in njegova pripadajoča dokumentacija je zelo pomemben dokument, ki lahko vpliva na obdavčitev tako posameznikov kot tudi podjetij in društev.
Potni nalog je potrebno izdati pred pričetkom službene poti.
Potni nalog je potrebno sestaviti, kadar na službeni poti nastanejo stroški.
Če na službeni poti ni prišlo do obračuna povračil stroškov, služi potni nalog kot dokaz o nastanku in namenu službene poti ter opravičuje ostale stroške, povezane s to službeno potjo
Če ima podjetje v lasti službene avtomobile, je potrebno voditi za vsakega tudi knjigo voženj
Potni nalogi in obračuni potnih stroškov se ob upoštevanju absolutnega zastaralnega roka  hranijo 10 let po letu izdaje.
Obračun potnih stroškov je potrebno izdelati za vsako službeno pot posebej ali izdelati mesečni obračun potnih stroškov (način opredeliti v internem pravilniku)
Potnih stroškov se od 27. 12. 2011 dalje zaposlenemu ne sme več izplačevati v gotovini razen določenih izjem
Prisotnost potnega naloga v avtu ni več obvezna, je pa priporočljiva