krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačilo dohodnine, če neto ne bo nakazan

3013  22.09.2023 - 08:35h / Dohodnina / Avtor: Irena / 650 / 8

Imamo primer, ko naj bi opravili vsakomesečni obračun najemnine, prejemnik pa je pokojni. Dediči še niso znani. Ker naša mesečna obveznost plačevanja najemnine s smrtjo lastnika ni ugasnila, bomo obračunali najemnino, neto pa bomo zadržali in ga knjižili na posebnem kontu. Kaj pa plačilo dohodnine in poročanje FURS - zdaj tekoče ali šele potem, ko bo dedič znan in se bo nakazilo dejansko sprovedlo?

Sabina V - 22.09.2023 - 08:40

Ali ima pokojnik še vedno odprt TRR? Če je TRR odprt potem bi jaz nakazovala na ta TRR. 
Samo kako pa boste Rek oddajali, ker če je najemodajalec pokojni ali sprejme njegovo davčno?
 

Irena - 22.09.2023 - 08:57

Tu postane zelo zanimivo. Po poizvedbi smo iz upravne enote prejeli informacijo, da je oseba pokojna že od leta 2020. Mi o tem nismo bili obveščeni, niti se nam ni javil nikakršni dedič. Tako smo vsa 3 leta nemoteno nakazovali na TRR, naveden v najemni pogodbi in poročali izplačilo na njegovo davčno številko. Brez kakršnihkoli zavrnitev. Sedaj pač imamo uradno informacijo o smrti, obveznost obračuna in plačila najemnine je po našem mnenju ostala, jaz pa moram to operativno prav izpeljati. Neto bomo zadržali, ne vem pa, ali zadržim tudi pripadajočo dohodnino in vse skupaj nakažem, ko se pojavi dedič. Zelo bom vesela, če se najde kdo, ki bi imel kakšno izkušnjo s tem.

frfa - 22.09.2023 - 09:01

neto nakazila morda ne smete zadržati, ker z zadržanostjo neta obveznost plačila najemnine ni izpolnjena. In če neta ne izplačate, ni osnove za plačilo dohodnine, kajne?

Sama bi plačevala kot dosedaj, bi pa se vprašala, ali je najemna pogodba še veljavna, ker ena stranka v pogodbi več ne obstaja. 
 

Irena - 22.09.2023 - 10:28

Ja, pomemben stavek, če ni izplačila neta, tudi ni treba plačati dohodnine. Zadevo bomo uredili tako, da bomo v svojih evidencah knjižili obveznost neto najemnine. Ko bo dedič znan, pa mu bomo obračunali neplačano najemnino v bruto znesku, plačali dohodnino od celotnega bruta, nakazali neto in s tem zaprli knjižbe obveznosti do pokojnika. Gledam po fasciklih za nazaj in vidim, da je bil tak primer v letu 2015 in so uredili na tak način. Upam, da bo tudi sedaj tako ok.

SIM - 22.09.2023 - 14:13

Jaz sem sicer imel pred enim letom primer, ko je bilo treba po sodni odločbi izplačati plačo za nazaj, pa je bil nekdanji delavec že pokojen. Plačali smo vse davke in prispevke, neto smo nakazali njegovi ženi, ampak REK pa smo poročali na davčno številko umrlega. Je šlo vse lepo skozi. Tako da vam priporočam, da naredite tako kot pravi frfa. Nakazujte naprej in poročajte na davčno umrlega. Ne delajte si dodatnega dela... brezveze, še zamudne obresti boste računali, ko bo dedič znan, pa če se še kej vmes spremeni, vas bo še dražje prišlo. Pač, moje mnenje.. Če je bilo zdaj 3 leta v redu, bo pa še naprej. Dediči pa se bodo tudi prikazali, ko jim bo.

Tan fre - 23.09.2023 - 09:36

Se strinjam s SIM. Jaz bi na vasem.mestu rudi na furs poklicala in vprasala za mnenje. 

Babica od - 23.09.2023 - 09:40

Tudi jaz se strinjam z Sim. Ne morete kar zadrževati najemnine, pa tudi dohodnina mora biti nakazana. 

Vprašajte na FURS. 

B - 23.09.2023 - 13:15

Bodite strpni. Prvo  se mora pojaviti upravičen dedič, ki bo izkazal interes po nadaljevanju najemnega razmerja. Sledi dodatek k najemni pogodbi za nazaj in s tem podlaga za izplačilo najemnine in dohodnine. Do pridobitve podatkov pa knjižite rezervacijo za najemnino. Lahko se pa tudi spremeni višina najemnine.