krpan in druščina postani član

Naslov teme: zamujanje na delo

2969  19.09.2023 - 09:11h / Ostalo / Avtor: omarica / 1262 / 14

Pozdravljeni, kako ukrepate pri delavcu, ki pogosto zamuja na delo? Mu odbijete celo uro, če pride npr. 7:10 min? Hvala

petra75 - 19.09.2023 - 12:36

najprej poskusite razumeti zakaj  zamuja v službo....otroci, budilka, semaforji, lenoritis...
če pride ob 7:10 ostane do 15:10? 
ali ima možnost minus minute do konca meseca "prinesti notri"..
saj smo vendar ljudje...in na koncu šteje "opravljeno kvalitetno delo"

Mia - 19.09.2023 - 12:45

Jaz sem alergična na zamujanje.. Se kdaj zgodi ja. ampak konstatno, to pa ne razumem in nikoli ne bom. Za mene je to šlamparija in nespoštovanje. Med tem ko naš direktor ni alergičen tako na to kot jaz, zato je njemu dovolj, da delavec opravi svoje polne ure. Zato pač upoštevam takim pacientom polne ure dela, torej če potem dela toliko čez uro kot je zamujal, je opravil svojo dolžnost. Če pa naredi  manj, pa seveda odbijam celo uro. Vsaj to sem dosegla . Ene izuči, ene pač nikoli ne bo. :)
 

omarica - 19.09.2023 - 12:48

Sem istega mnenja. Samo zanima me ali mu lahko zakonsko odbijem celo uro?

kamneček - 21.09.2023 - 12:22

Me prav zanima kakšni so odnosi v vašem kolektivu, če imate take striktne ukrepe. Moje mnenje je, da se mora delavca na to opozoriti in najbrž ni to obračunovalka delovnega časa ampak direktor ali nadrejeni, ker predvidevam po vašem da gre za hujšo kršitev delovnega razmerja. Kako mu boste obračunali delovni čas pa imate najbrž jasno napisana pravila v pravilniku o delovnem času ali kakem drugem internem aktu, kjer je tudi najbrž napisano od kdaj do kdaj mora delavec delati - ali je fiksni ali gibljivi delovni čas. če mora delavec nap. odpreti trgovino ali kaj drugega, ki je vezano na čas potem je potrebno opozorilo z utemeljitvijo kakšno škodo to povzroča in kakšne so finančne posledice ter posredno njegova odgovornost. Če pa en delavec, ki ni vezan direktno na proces nekoliko zamudi, ni tako pomemebno in bo pač oddelal svojih 8 ur. Je treba iti od primera do primera. Kar tako vzeti nekomu 50 min, ker je 10 min zamudil pa ne vemče je najbolje za dobre odnose v družbi. Po moje je potrebno imeti razdelane in določene jasne kriterije na osnovi katerih se lahko potem ukrepa. Bodite malo človeški - če bo delavec zamudil 1 minuto ali mu boste zato odbili 29 min. zamislite se.

Mia - 19.09.2023 - 12:59

V pogodbi o delu najbrž piše, kaj je njegova obveznost, njegov delovni čas. Vsako neupoštevanje le-tega pomeni kršitev. En krateg zapis na to temo v razmislek:
"Vsaka kršitev ima posledice. Tudi nedolžno petminutno zamujanje na delo ima posledice: za kršitelja, ki se sprašuje, če bi jutri mogoče zamudil šest minut in jo še odnesel brez posledic; za kolektiv, ki se sprašuje ali so kršitve dopustne; za delodajalca, ki mora prilagajati pričetek delovnega procesa…  Vsaka kršitev torej ni le kršitev zakonskih ali pogodbenih obveznosti , ampak tudi odklon od vrednot podjetja, zato se je potrebno na vsako kršitev tudi odzvati. Seveda sorazmerno kršitvi. Z zgodnjim ukrepanjem se delavcu sporoči, da njegovo ravnanje ni sprejemljivo, še preden njegove kršitve prerastejo meje sprejemljivega in, z vidika delodajalca, tudi obvladljivega. Zgodnje ukrepanje pomeni tudi zgodnje opozorilo kršitelju, ki se mu s tem omogoči, da se pravočasno »ustavi«, s čemer se mu omogoči ostati del uigranega kolektiva."

Predlagam, da na kršitve delavca opozorite ustno in pisno in mu omogočite zagovor. Najdite skupno rešitev, Naj ostane po delovnem času toliko, kot je zamudil. 
 

SIM - 19.09.2023 - 14:09

Mislim Mia, ste pa totalno radikalni. Ok, zamujanje na delo je res neprijetno, se tudi meni zgodi, ampak vedno oddelam svoje ure in naredim svoje delo - v roku in kvalitetno. No, vsaj mislim, ker do zdaj se še nobena stranka ni pritožila. 
Je pa res, da se pač eni vozimo na delo od daleč, jaz na primer imam 50 km v eno smer, in tudi če še tako računaš, ti kaka minutka kdaj uide. Gužve, semaforji, delo na cesti, pri nas na podeželju cel kup traktorjev in podobnih strojev, ki se vozijo ravno takrat, ko gre narod v službo. Morda ste vi Mia in vi omarica nekje, kjer je služba za vogalom in ne razumeta zamujanja. Ampak da bi zaradi zamude 10 min odbile celo uro? Se opravičujem, ampak za to pa moraš biti malo nor. Samo zato, ker gre vam to na živce?? Sori, ne morem se strinjat s tem. A ni pomembno, da je delo narejeno? Da so stranke zadovoljne? Mislim, da počasi minevajo, in upam, da bodo čimprej minili ti časi, ko bo treba od do čepeti v pisarni in biti totalno nefleksibilen, ker se pač eni tam tajnici zdi, da mora tako bit. 
Pa brez zamere...

Lana - 19.09.2023 - 16:26

Potem pa stranke ''bentijo'', ko čakajo pred trgovino 8.58 ker se odpre šele ob 9.00....  Če bi pa še 10 minut kasneje odprli... Le kako bi bilo potem. Brez problema... pač je gužva na cesti. Ja seveda ja :)

Mia - 20.09.2023 - 06:05

SIM, da, če ste v takšnem poslu, da si lahko delovni čas prilagajate. V proizvodnji pač ne gre, v našem primeru. Najbrž tudi ne gre v poslu, kjer delate s strankami ( trgovina, gostilna in podobno.... ) Ali pa v šoli, če bi učiteljica zamujala vsak dan... To si morda lahko privoščite v servisih. 
Nisem napisala, da ne tolariramo zamude, seveda jo, se zgodi, ne pa konstantno, vsakodnevno. Če se nekdo vozi kilometre daleč, pa ve, da so na cesti dela, pol pač greš 15 minut prej od doma, kajne.... 
Sem pač morda stara šola. Rada imam red, točnost. 

zdenka - 20.09.2023 - 07:45

ne morem, da ne bi dodala svoje, v kolektivu nas je takšnih in drugačnih. Sama se vozim dnevno 65 km v eno smer in ja, greš prej od doma, če veš, kaj te lahko čaka na poti. Po svoji "krivdi" ne zamudim, sem še tiste stare šole. Seveda je kdaj kakšna nesreča ali kar koli in se javi v službo, zakaj zamujaš. Imamo pa takšne, ki živijo za vogalom in konstanstno zamujajo. Ja, odtegne se ena ura dopusta. Žal. In seveda, odvisno od delovnega mesta. Tisti, ki malo zamudi, postavi se v kožo, da čakaš pred vrati in so še vedno zaprta, ker je delavec kar tako malo zamudil, vsak dan.

sax - 20.09.2023 - 08:22

Z vsemi, ki zagovarjate red, se strinjam. "Čepenje v pisarni" z nefleksibilnostjo nima veze, je pa prikladen izgovor. In, da ne bo tako modna "fleksibilnost" pripeljala do tega, da bomo 24 ur na dan fleksibilni....
Drugače pa, ga Zdenka, dopusta delodajalec delavcu ne sme jemati za pokrivanje ur in dopust se ne more koristiti po urah. Lahko pa najbrž naložite delavcu, da zamudo nadoknadi z dodatnim delom tako, da izpolni mesečno obveznost.
 

B - 20.09.2023 - 08:36

Ob upoštevanju vseh okoliščin je priuriteta hišni red in delovna disciplina. Ko dopuščaš enim sledijo drugi. Gre za kršitev pogodbe o zaposlitvi in podlaga za odpoved pogodbe iz krivdnih razlogov., če se to pojavlja konstantno. To se bo zgodilo samo pri enem delavcu in bo sledil red..

anelija - 20.09.2023 - 09:04

Se strinjem z vsemi tistimi predhodniki, ki zagovarjajo red. Tudi sama se vozim na delo, pa načeloma (razen, če je kakšna nepredvidena prometna nesreča in me preseneti, ko sem že na poti) ne zamujam (kljub temu, da sem v pisarni), ker se mi zdi to nespoštovanje do delodajalca in sodelavcev. Grem pač v času šole prej od doma kot pa v poletnih dneh, pa je. Da bi morali nekoga nenehno čakati, da se lahko delovni proces začne, ali pa da bi moral nekdo, ker drugi konstatno  zamuja, namesto njega delati, se mi res ne zdi korektno. Gre pač samo za to, kaj imaš v glavi. 

789154 - 21.09.2023 - 07:56

Ma komplicirate.. Za proizvodnjo in za tiste, ki delajo s strankami je točnost res pomembna.

Ma za računovodje in ostale podobne delavce..... Kaj ima veze, če pridem ob 8.10 namesto ob 8.00? Itak je delo treba narediti. Bom pač potegnila do 16.15 ali več. Jaz nikoli nisem ob 16.00 na vratih, pa če zamujam ali ne.

Sabina V - 21.09.2023 - 08:21

V kolikor govorimo o trgovini, proizvodnji,... pač delovnih mestih kjer so drugi odvisni od našega prihoda in potem drugi čakajoče mi zamujamo tam je potrebn pogovr in tudi sankcije če nič drugega na zaleže. 
Pri delu kjer je pa lahko fleksibilno pa bi jaz postavila fleksibilen delovnik, pač prihod med 7-8h in odhod od 15-17h. Vsak naj naredi svoje in oddela 8 ur. Sploh v računovodstvu ali pa na delovnih mestih kjer ni vsak dan enak, imamo teden ali dva ko je veliko ogromno dela in kakšen da ko je dela manj. Zakaj 8 ur vsak dan v službi če pa imaš veliko dela potegneš in vse naediš v 10 urah, dan ko ni toliko dela pa greš prej iz pisarne pa greš raje na sprehod ta čas.