krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odbitek DDV ob nakupu vozila

2914  13.09.2023 - 08:56h / Drugi davki in takse / Avtor: Mare / 556 / 2

Pozdravljeni,
Predpostavimo, da podjetje kupi hibridno vozilo in ob nakupu ne odbija vstopnega DDV, ker se vozila ne bo uporabljalo za opravljanje dejavnosti (npr. poslovni najemi, prevozi, itd.).
Potem pa podjetje čez npr. 2 leti to vozilo proda fizični ali pravni osebi v Sloveniji.
Podjetje je zavezanec za DDV.

Ali mora torej podjetje ob prodaji obračunati tudi DDV?

Pri nakupu in prodaji stvari, kjer se odbija vstopni DDV mi je jasno, saj je računica logična. Tu mi pa ni jasno ali mora potem podjetje dejansko plačati DDV državi še ob prodaji avtomobila, čeprav si DDV-ja ni odbijalo ob nakupu vozila? Torej ga plača dvakrat.

Ali pa bi bilo morda bolj smotrno v tem primeru odbiti vstopni DDV, čeprav avtomobil ni bil mišljen za opravljanje dejavnosti (npr. poslovni najemi)? Kolikor vem se v takšnih primerih ne bi smelo odbijati DDV.

Vnaprej hvala :)

 

Mare - 13.09.2023 - 09:03

Aha, mislim da sem že našel odgovor. Torej, ob prodaji takšnega vozila se ne obračuna DDV.

Citiram:
"Pri osebnih avtih pa je res nekoliko drugače. Če pri nabavi vstopni DDV ni bil odbit skladno z zgoraj navedeno c) točko 66. člena ZDDV-1, potem se pri prodaji tega osebnega avta izstopni DDV ne obračuna. Na računu se je treba sklicevati na 3. točko 44. člena ZDDV-1. Ta določa, da je plačila DDV oproščena dobava blaga, ki se je v celoti uporabljalo za namene oproščenih dejavnosti oziroma transakcij iz 42. člena tega zakona in tega člena, če davčni zavezanec ni imel pravice do odbitka vstopnega DDV za to blago, ali blaga, pri pridobitvi oziroma uporabi katerega ni imel pravice do odbitka DDV v skladu s 66. členom ZDDV-1."
https://www.findinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/302543

Se opravičujem za nepotrebno vprašanje :)

SIM - 13.09.2023 - 09:08

Pri hibridnem vozilu si tako ali tako ne bi smeli odbiti DDV-ja, ker hibridno vozilo ni 100% električno. DDV se lahko odbije samo od vozil, ki so 100% električna, če gre za osebno vozilo seveda. Pri tovornih je druga pesem.