krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obvezen solidarnostni prispevek

2887  11.09.2023 - 12:06h / Ostalo / Avtor: Obvezen solidarnostni prispeve / 1066 / 3

Delavci in delodajalec se dogovorijo, da ne bodo delali delovnih sobot, zato se bo plačal obvezni solidarnostni prispevek - podjetje 0,8% od davčne osnove, zaposleni pa 0,3%.

Sedaj me zanima ali teh 0,3% za fizične osebe,ki jih odmeri FURS v postopku odmere dohodnine = ali bo teh 0,3% morala PLAČATI fizična oseba posebej (dobi položnico) ALI pa bo FURS to "vzel" iz tistega dela, ko smo lahko do sedaj namenjali za donacije (npr. ta 1%, ki si ga lahko namenil za donacije gasilskemu društvu oz. ostalim društvom, ki so bili upravičeni do dodelitve sredstev iz dohodnine in tako bomo npr. namenili gasilskemu društvu 0,7%, teh 0,3% pa avtomatsko "vzame" FURS).

 

Ani - 11.09.2023 - 12:49

To dvoje nima veze. Za donacijo gasilcem (in ostalim iz seznama furs) se lahko nameni skupno 1% odmerjene dohodnine. Solidarnosti prispevek v višini 0,3% za fizične osebe se bo odmeril od dohodninske osnove

102. člen (obvezni solidarnostni prispevek)
(1) Za zagotovitev dela sredstev za financiranje škode in obnove po poplavah in plazovih se za leti 2023 in 2024 uvede obvezni solidarnostni prispevek za obnovo Slovenije (v nadaljnjem besedilu: obvezni solidarnostni prispevek).
(2) Obvezni solidarnostni prispevek plačajo fizične osebe, ki so v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, rezidenti Republike Slovenije in zavezanci za dohodnino za leto 2023 oziroma 2024 (v nadaljnjem besedilu: fizične osebe), ter pravne osebe, ki so zavezanci v skladu z zakonom, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, za leto 2023 oziroma 2024, razen zavezancev, ki so po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, opredeljeni kot zavezanci, ki so ustanovljeni za opravljanje nepridobitne dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: pravne osebe).
(3) Obveznega solidarnostnega prispevka ne plačajo fizične osebe, katerih skupna osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka, kot je določena v četrtem in petem odstavku tega člena, ne presega 35 % povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji za leto 2023 oziroma za leto 2024.
(4) Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka je vsota bruto dohodkov fizične osebe, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, vštevajo v letno davčno osnovo za leto 2023 oziroma 2024, zmanjšanih za davčno priznane stroške, razen dohodka, ki je oproščen plačila dohodnine oziroma se ne všteva v davčno osnovo, z izjemo plačila za poslovno uspešnost.
(5) Ne glede na prejšnji odstavek je osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka od dohodkov iz dejavnosti davčna osnova dohodka iz dejavnosti pred zmanjšanjem za pokrivanje izgub in olajšave za leto 2023 oziroma 2024.
(6) Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka je tudi vsota bruto dohodkov fizične osebe, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, ne vštevajo v letno davčno osnovo in so prejeti oziroma doseženi v letu 2023 oziroma 2024, zmanjšanih za davčno priznane stroške, razen dohodkov iz dejavnosti, dohodkov, ki so oproščeni plačila dohodnine oziroma se ne vštevajo v davčno osnovo.
(7) Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka za pravne osebe je davčna osnova po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, pred zmanjšanjem za pokrivanje izgub in olajšave za leto 2023 oziroma 2024 oziroma za davčno obdobje, ki se začne v letu 2023 oziroma 2024.
(8) Osnova za obračun obveznega solidarnostnega prispevka se določi na podlagi podatkov za odmero dohodnine za leto 2023 oziroma 2024, dokončnih odločb o odmeri dohodnine od dohodkov, ki se ne vštevajo v letno davčno osnovo, obračunov davčnega odtegljaja od dohodkov, ki se ne vštevajo v letno davčno osnovo, obračunov akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter obračunov davka od dohodkov pravnih oseb.
(9) Obvezni solidarnostni prispevek po tem členu se ne šteje za odhodek po zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb, in zakonu, ki ureja dohodnino.
(10) Obvezni solidarnostni prispevek se plačuje od osnove, določene v četrtem in šestem odstavku tega člena, po stopnji 0,3 %.
(11) Obvezni solidarnostni prispevek se plačuje od osnove, določene v petem in sedmem odstavku tega člena, po stopnji 0,8 %.
(12) Obvezni solidarnostni prispevek, odmerjen oziroma obračunan po tem členu, se za posamezno leto zmanjša za obračunan prispevek delavca oziroma delodajalca za Sklad za obnovo Slovenije zaradi solidarnostne delovne sobote iz prejšnjega člena, vendar največ do višine obveznega solidarnostnega prispevka po tem členu.
(13) Obvezni solidarnostni prispevek odmeri Finančna uprava Republike Slovenije fizičnim osebam v postopku odmere dohodnine za leto 2023 oziroma 2024 za posamezno leto od osnove po četrtem in petem odstavku tega člena.
(14) Ne glede na prejšnji odstavek fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost in ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, od osnove po petem odstavku tega člena oziroma fizičnim osebam od osnove po šestem odstavku tega člena Finančna uprava Republike Slovenije izda odločbo o odmeri obveznega solidarnostnega prispevka od teh osnov do 31. decembra 2024 oziroma 31. decembra 2025.
(15) Pravne osebe obvezni solidarnostni prispevek obračunajo same na način, v rokih in po postopku obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2023 oziroma 2024.
(16) Posledice vloženega pravnega sredstva v zvezi z odmero dohodnine oziroma obveznega solidarnostnega prispevka po trinajstem odstavku tega člena učinkujejo tudi na odmero obveznega solidarnostnega prispevka oziroma odmero dohodnine.
(17) Če davčnemu zavezancu informativni izračun dohodnine ni bil vročen, ni dolžan vložiti napovedi za odmero obveznega solidarnostnega prispevka.
(18) Glede pobiranja obveznega solidarnostnega prispevka, pravnih sredstev, odpisa, odloga in obročnega odplačevanja, zastaranja in drugih vprašanj se uporabljajo določbe zakona, ki ureja davčni postopek.
(19) Obvezni solidarnostni prispevek se zbira na posebni namenski donacijski postavki v proračunu Republike Slovenije in je vir financiranja Sklada za obnovo Slovenije.

Še eno podvprašanje - 11.09.2023 - 13:07

Samo moje mnenje = v čem je "fora" delovne sobote, če tako ali tako moraš obvezno plačati 0,3% od dohodninske osnove (v primeru, če oddelaš delovno soboto (šteje se kot nadurno delo), se ti le-ta upošteva  pri obračunu teh 0,3% in plačaš manj). Zakaj bi potem oddelali delovne sobote? 

Pri delodajalcu pa se prav tako upošteva delovna sobota tako, da pač plačaš razliko do 0,8% (obvezni solidarnostni prispevek).
 

opica - 12.09.2023 - 14:27

Če bo delavec plačal preko delovne  sobote npr. 60 eur, po obračunu dohodnine pa bi moral 30 eur, razlike ne bo dobil povrnjene. Enako velja za podjetje. Če bodo prispevali npr. 1000 eur ( toliko so prispevali delavci), po davčnem obračunu pa bi moralo 500 eur ali pa celo nič, razlike ne bo imeli v dobro in je ne bodo dobili nazaj. Prav tako je za podjetje to davčno nepriznano. Potrebno je tudi pazit, da je pravilno izračunan neto za delovno soboto. Velja predvsem za tiste, kjer npr. na plačilni listi ni pri vsakem brutu prikazan neto, temveč je samo skupen neto. Za delovno soboto delavcu pripada tudi prevoz, malica in dodatek za nadurno delo + obračunane dajatve. Od dela, ki ga prispeva delodajalec se dajatve ne obračunajo.  Celo znanost so naredili iz tega.