krpan in druščina postani član

Naslov teme: refundacija plače

2701  24.08.2023 - 19:38h / Ostalo / Avtor: Tine / 648 / 5

Kaj narediti?
Imam delavca, kii se je letos zaposlil pri s.p.. Do zaposlitve ni bil zaposlen že nekaj let nikjer niti ni bobival ničesar od Zavoda za zaposlovanje. Zdaj pa je bil na bolniški vwč kot 20 dni, kar gre tudi v refundacijo od ZZZS. 
Pri zahtevku za refundacije nimam podatka za "skupno bruto osnovo za nadomestilo".
Ali mogoče kdo ve kako tadevo rešiti ali je najbolje da pokličem za ZZZS?

 

Gina - 24.08.2023 - 21:56

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja
 
140. člen
(1) Osnova za nadomestilo je zavarovančeva povprečna mesečna plača in nadomestila, ki so bila izplačana v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.
(2) Zavarovancu, ki ni imel plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v celotnem preteklem koledarskem letu, se osnova izračuna iz mesečnih plač in nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju, v katerem je delal.
(3) Zavarovancu, ki ni imel plače oziroma osnove za plačilo prispevkov v preteklem koledarskem letu, se osnova izračuna iz mesečnih plač in nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju iz obveznega zavarovanja v tekočem koledarskem letu preden je bil zadržan od dela.
......

123 - 25.08.2023 - 07:07

Jaz v teh primerih pokličem in preverim podatke z ZZZS, ker drugače so zahtevki zavrnjeni in imamo spet dodatno delo za refundacijo in razlagati zaposlenemu...

Barca - 25.08.2023 - 08:55

Seštejete, koliko je letos imel že izplačanih plač in za koliko ur ter to vzamete kot osnovo.
Taka navodila sem dobila od referentke za refundacije.

V takih primerih jo jaz pokličem in skupaj predebatirava, kaj je treba narediti.

Majda - 25.08.2023 - 09:57

Izracunajte letošnjo osnovo in pokličite na zzzs ker velikokrat pozabijo, da so kaj dobili izplačano v letu prej.Tako boste sigurna.Sicer pa sedaj lahko pridobite ta podatek po novem , kar je bilo prej nedostopno ali pa včasih dobra volja referenta, ki te je razumel, da ne moreš brez osnove izračunati refundacije.

Andy - 25.08.2023 - 15:12

Ce ni nikjer delal, se vzame osnova place, ki jo dobi pri vas (povprecje)