krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup pohištva kot davčno priznan odhodek

2618  14.08.2023 - 19:01h / Dohodnina / Avtor: Miha / 769 / 5

Pozdravljeni, 

Ob registraciji dejavnosti kot "popoldanski" samostojni podjetnik smo pred dilemo izbire ugotavljanja davčne osnove:
- ali naj se odločimo za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov 
- ali naj izberemo ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov ali odhodkov

Dejavnost, ki bi jo izvajali je oddaja nepremičnin v najem. Ker so pri tej dejavnosti odhodki praviloma nizki, logična izbira bi bila ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov. 
Vendar, nepremičnino moramo opremiti. Zato nas zanima, ali je lahko strošek nakupa opreme, ki postane opredmeteno osnovno sredstvo lahko davčno priznan odhodek. 
V prvem in drugem letu bi na ta način imeli tudi davčno izgubo, ker bodo vsi odhodki večji od vseh prihodkov. A veste morda kako je s tem? Ali je davčna osnova lahko EUR 0?
Hvala, Miha

Nives L. - 15.08.2023 - 08:36

Odhodki pri dejavnosti oddaje nepremičnin niso nizki. Večji stroški so npr. amortizacija in vzdrževalni stroški. Normirani odhodki se izplačajo pri storitvenih dejavnostih kot npr.svetovalne storitve, programiranje,...
Nakup opreme je vsekakor davčno priznan odhodek, saj je vezan na opravljanje dejavnosti. Za vas je bolje, da si najemnik sam opremi nepremičnino, saj oprema le redko ustreza njihovim potrebam in okusu. Če že opremljate sami, potem je najbolje, da to storite, ko potrebe uskladite s svojim najemnikom.
Davčne osnove so lahko negativne ali pozitivne, lahko pa so tudi 0, kar je najbrž sila redko.
 

Brina - 15.08.2023 - 09:40

Priporočam obisk racunovodje. Nakazali ste  pomembne dileme, ki na žalost kažejo pomanjkljivo znanje na tem področju, imajo pa lahko velike posledice:
- " v prvem in drugem letu bi imel davčno izgubo" -  davčna osnova je lahko 0 in še več, večjo izgubo lahko prenesete v naslednja leta če niste normiranec.
- "popoldanski normiranec" ima nizke priznane normirane stroške
- "strošek opreme, ki postane opredmeteno osnovno sredstvo" je davčno priznan strošek vendar razporejen na 5 let kot amortizacija.
Verjetno pa je še kaj, kar lahko naredite neracionalno brez račuovodje,

Joc - 15.08.2023 - 21:20

Poiščite si dobrega računovodjo, ki vam bo naredil kalkulacijo.
Če bi imeli dobber support, tega ne bi spraševali na forumu. Glede na to, da uporabljate termin davčno priznan odhodek je pa vse skupaj sumljivo :)


DA nakup pohištva je davčno priznani odhodek, se pa osnovna sredstva amortizirajo.

Jocad - 21.08.2023 - 08:00

Pri vaši dejavnosti si napravire izračun, kaj vam prinese kot normiranec in kaj kot dejanski s.p. na začetku bi verjetno bilo bolj smiselno kot dejanski, po nekaj letih, ko je vse zaamortiziramo pa preiti na normiranca. Preračunajte!

Mat - 21.08.2023 - 15:31

Oboje ne gre, če  bo  normiranec bo davke plačeval,  kot normiranec vhodnega ddv ne bo mogel poračunavati, ker je ta dejavnost v kolikor ne gre za sobodajalstvo ali kratkoročne namestitve oproščena plačila ddv.   Tako, da praktično tudi če ne bi bil normiranec ni nujno, v kolikor ne nredi za 50 k eur drugih ob davčenih storitev, da sploh bo ddv zavezanec. Druga dilema je pa  še ta odbitek ddv, pa da bo čez leto ali dve normiranec ,  žal ne gre čez, bo vračal že odbiti ddv.   Tako, da po   mojem bolje klasičen normiranec in pozabiti na vse ostalo.