krpan in druščina postani član

Naslov teme: ChatTGPT

2547  03.08.2023 - 09:53h / Ostalo / Avtor: jovo / 1023 / 13

živjo vsi, zanime me ali je kdo že obiskal te seminarje, ki jih oglašuje lex? ker baje že imajo tretjo ponovitev? Hvala
Ali bodo v prihodnje tudi naše delo nadomestili z umetno inteligenco?

tabelca - 03.08.2023 - 11:12

jaz ne,, je še prezgodaj

SIM - 03.08.2023 - 11:49

Nobena umetna inteligenca ne prekaša kakih idej, ki jih imajo nekateri podjetniki, tako da dvomim, da bo naše delo nadomeščeno. Ha ha :)

Stary - 03.08.2023 - 14:42

Jaz ChatGPT ne bi preveč podcenjeval. Ima sposobnost učenja, ki je precej hitrejša od tega, kar si predstavljano in nismo niti več tako daleč od tega, da bo znal iskati napake (anomalije) med knjižbami in predlagati različne bilance, tudi take z "idejami", ki jih omenjate. Morda trenutno tega še ne vidimo, a verjemite, da bo umetna inteligenca zagotovo posegla tudi sem.   

SIM - 04.08.2023 - 07:15

Jaz sicer ne podcenjujem umetne inteligence, ampak menim pa da v določenih primerih pač človeka ne more nadomestiti. Umetna inteligenca je sprogramirana in dela tako, kot ji algoritem naroča. Ljudje pa v večini zraven še razmišljamo in uporabljamo svojo logiko. 

Mathaž K - 03.08.2023 - 21:25

Trenutna umetna inteligenca je daleč od tega da bi se znala učiti. Je samo kompilator (zbiralec) vsega pametnega in nespametnega, kar je dosegljivo na spletu. In potem ko vse zbere se po (ss trani čoveka vpogoramiranem alogritmu! - čovek je nepopolen/pristranski, zato je tudi algoritem nepopolen/priotranski ) odloči kaj od tega kar je našla bo odgovorila - beri: če od 100 zadetkov 90 piše, da "knjiži  tako", bo inteligenca odgovorila  "knjiži tako", ne glede na to, da je vsebina teh 90 zadetkov pravilnih ali ne. Preprosto povedano: če je laž večkrat ponavljana kot resnica, postane laž resnica, ljudje pa "glupi".

p.s.
Ko pa bo umetna inteligenca enkrat res postala inteligentna, pa se mora človeštvo paziti - Švarci Terminator bo postal resnica. Moje mnenje pač.

Stary - 04.08.2023 - 10:23

>Trenutna umetna inteligenca je daleč od tega da bi se znala učiti.  
Tule se pa krepko motiš. 

>Je samo kompilator (zbiralec) vsega pametnega in nespametnega, kar je dosegljivo na spletu.
Umetna inteligenca ni samo tisto, kar zna Google. Ravno zato, ker o tem nekateri (ki GPT še niso videli od blizu) govorijo, kot da to ni nič, se ustvarja lažen občutek, da je to nepomembno.   

Kaj misliš, zakaj štrajkajo pisci scenarijev v Hollywoodu?  

če že - 04.08.2023 - 13:35

>Trenutna umetna inteligenca je daleč od tega da bi se znala učiti.  
Tule se pa krepko motiš. 

>Je samo kompilator (zbiralec) vsega pametnega in nespametnega, kar je dosegljivo na spletu.
Umetna inteligenca ni samo tisto, kar zna Google. Ravno zato, ker o tem nekateri (ki GPT še niso videli od blizu) govorijo, kot da to ni nič, se ustvarja lažen občutek, da je to nepomembno.  

Kaj misliš, zakaj štrajkajo pisci scenarijev v Hollywoodu?  



Vendarle je srhljivo verjeti, da je bilo že vse (nekoč) znano, vedeno. Da ni nič novega, kar bi se lahko še kdo izmislil. Da so vse situacije predvidljive, da se ve, kaj ljudje želijo.

Ob tem te na vsakem koraku silijo (saj drugače ne moreš izpeljati potrebnega), da uporabljaš tehniko, nove aplikacije. Samo en kratek stik - in ne moreš naprej. Še vedno me to "spravi na obrate"! Pa naredijo dodelavo, za katero se spet nalaga nove programe, osvežuje... Vsak nov dogodek rabi nov "predalček", v katerega seže algoritem. Vsak drugače peljan postopek dodelavo - pa čeprav je bolj izjema kot pravilo. Ponudi izračunano številko - še vedno pa moraš vedeti, kako jo skontroliraš.

Morda tudi zato še vedno hodim v trgovini na blagajno, kjer mi strežejo ljudje.

Skozi tak razvoj se bodo ljudje vedno bolj odtujevali, živeli v svojem svetu za ekranom in se v končni fazi morali učiti, kako sploh komunicirati v živo med seboj. Po koroni so imeli celo tečaje, kako se nasmehniti. Upam pa, da bom živela še toliko časa, da bodo še vedno zaželjene moje pravljice, ki si jih sproti izmišljujem. Da bo moja čestitka unikatna tudi zato, ker jo naredim in napišem ročno. Da bom improvizirala med petjem po svoje, vsakič drugače. Da se bo mali dojenček umiril prav v mojem objemu.

Hvaležna, da mi je to dano.
 

Matjaž K - 04.08.2023 - 21:26

Pred nekaj meseci sem na spletni strani našega nacionalnega radia poslušal  podcast o umetni inteligenci in CHAT GPT. In me je zgrabila radovednost in sem šel na na zastojnsko stran Chat GPT in mu med drugi postavil vprašanje: Kaj so to odloženi davki?
Odgovor je imel dva dela  ...splošna dikcija/definicija odloženih davkov iz standardov, na koncu pa, da se naj posvetujem s strokovnjakom.
Toliko o tem, da je trenutna umetna inteligenca dejansko inteligentna. Zame ni inteligentna, to pa zato, ker nima domišljije. Edino kar zna je to, da je hitrejša pri preigravanju vseh možnih variant že znanih faktorjev.

In točno to je razlog, zakaj pisci scenarijev štrajkajo .. ker dandanašji sodobni človek pada na klišejske zgodbe in za klišeje se algoritmi dajo sprogramirati in je zato pač umetna inteligenca pri pisanju vseh možnih variant zgodb hitrejša kot človeški tekstopisec. Enako je bilo že za časa uvedbe na paro gnanih strojev ... bili so hitrejši kot rokodelci in se je potreba po zaposlenih zmanjšala. In če malo eno ustvarjalno (vendar nič manj verjetno) vzporednico ... če bo umetna inteligenca imela na razpolago tudi mašine, ki bodo v stanju popravljati njen hardware na katerem teče, le zakaj bi potem umetna inteligenca še trpela bio inteligenco?

Stary - 05.08.2023 - 11:23

>šel na na zastojnsko stran Chat GPT in mu med drugi postavil vprašanje: Kaj so to odloženi davki?
Napačen pristop. Ne pričakuj od trenutnega GPT-ja, da bo dal odgovor na takšna vprašanja.  
Če si po tem, kar si dobil v odgovoru, zaključil, da umetna inteligenca ni inteligentna, ker nima domišljije, je to eno od napačnih razumevanj, čemu je namenjena in za kaj se lahko uporabi. 
 

Beti - 04.08.2023 - 14:37

Naj umetna inteligenca vloži rek, naj uredi napake v zavarovalnih podlagah na zzzs, naj mi vloži vlogo penzijo, naj mi sestavi letno poročilo po zgd...na kozl skratka

SIM - 07.08.2023 - 07:50

Amen na to :)

Matjaž K - 05.08.2023 - 20:44

Kdor nima domišljije ni inteligenten.

lunca4 - 07.08.2023 - 09:07

Se strinjam z napisanim, da umetna inteligenca niso možgani, ki razmišljajo, in da iz danih podatkov, ki jih najde v že zapisanem, izbere glede na postavljeno vprašanje, najboljši odgovor. Sama jo uporabljam za pisanje dopisov, prevajanje...včasih tudi kaj vprašam..  Nam  "inteligentnim" je dana izbira ali dobljene podatke uporabimo ali ne.  Se bomo morali navaditi živeti tudi s tem.