krpan in druščina postani član

Naslov teme: družbenik - prodaja deleža

2501  27.07.2023 - 15:04h / Dohodnina / Avtor: tulipan / 516 / 3

Sem zaposlena v družbi katere sem tudi 50 % solastnica lastnica, nisem pa  direktor. Zdaj bi rada prodala  delež  tej "svoji" družbi, ker solastnik ne bi odkupil deleža. Verjento se je treba dogovoriti za notarski zapis,  Kakšna je cena  , polovica neizplačanih dobičkov preteklih let in način izplačila  ali je res samo  kot  izplačilo dividente in potem tudi ni prijave  v naslednjem letu  na FURS kot kapitalski dobiček. Lepo prosim za odgovor - nasvet. Hvala .

B - 28.07.2023 - 08:15

Družba mora sprejeti sklep o nakupu lastnega deleža in za to rezervirati sredstva. Sledi ocenitev oziroma dogovor o ceni in zatem notarski zapis. Notar izvede tudi vpis v sodni register.

MYRA - 28.07.2023 - 08:32

Na FURS morate prijaviti.

Opa zovalec - 28.07.2023 - 09:28

Praviloma so te stvari bolj zapletene in običajno brez davčnega svetovalca ne gre. Cena je načeloma stvar dogovora med kupcem in prodajalcem. Splošnega kriterija ni, polovica neizplačanih dobičkov se siver sliši kot fer, ni pa nujno, da tudi je... Poglejte družbeno pogodbo in ZGD. Davčno se to obravnava kot odsvojitev kapitala, o tem imate veliko napisanega na spletni strani FURS. Eden večjih problemov je običajno določitev nabavne cene, še posebej, če je družba stara, če je bilo več dokapitalizacij (nominalne znajo biti še posebej zapletene) itd...