krpan in druščina postani član

Naslov teme: carinske tarife in stopnja DDV

2448  18.07.2023 - 12:25h / DDV / Avtor: Marko / 370 / 1

Morebiti kdo na forumu "obvada" carisnke tarife , in posledično določanje DDV stopnje ...

branža: zdravila in medicinski pripomočki, (igle , brizge, kirurški material, kirurške rokavice , čevlji ipd) 

imam pred sabo FURSovo navodilo/priropčnik ,datirano februar 2023 , kdaj  naj bi se uporabila nižja stropnja +  NAVODILO o uvrščanje blaga v KN  avgust 2016 ,  tudi pravilnik itd...  . Ampak imam težavo, ker se mi zdi, da mi dobavitelj (če se ne more odločiti katero carinsko stopnjo naj navede)  navede  povečini isto . Ali pa je po njihovem zakonu to OK, to sicer ne vem . . 
torej ali lahko oz ali moramo mi kot kupec, določiti DDV stopnjo glede na CT, ki jo navede dobavitelj iz EU /čeprav smo v dilemi , ali glede na logični opis artikla  določiti DDV stopnjo glede na SLO pravila o DDVja.
primer izven okvira : , da mi dobavitelj navede isto CT  tako za kruh  kot za  kavno skodelico  
nemalokrat bi po logiki/ opisu/ uporabi blaga  šlo v 9,5 %,  po CT pa v 22%?

ali primer : en dobavitelj za "kruh" uporabi CT ,ki  jo brez težav najedev v opisu in fonkcij pod 9,5%, Drug dobavitelj pa za ta isti kruh , CT, ki bi lahk šla v ddv 9,5 ali 22 % 

hvala vsem za vaš čas in vaše  sugestive, napotila k branju, linkom in drugim kontaktom .
mare  

mašika - 18.07.2023 - 13:01

znotraj unije bi moralo biti to poenoteno in edini pristojen za razvrščanje blaga v carinsko tarifo je carinski organ. če veste, da se neko blago ne uvršča v ct, ki jo navaja dobavitelj, potem se obrnite na carinski organ in opišite izdelek. tako bi jaz postopala. da boste slepo sledili temu, kar dobavitelj (in ne proizvajalec) navaja, ste v slepi ulici.