krpan in druščina postani član

Naslov teme: hramba v elektronskem formatu

2380  07.07.2023 - 11:23h / Ostalo / Avtor: drum / 435 / 2

Ali mogoče kdo ve, kaj pomeni v 38. členu ZDAVP-2 zapis: "podatke, ki jih izdela ali prejme v elektronskem formatu, hraniti v elektronskem formatu " na primeru, ko:
- podjetje po mailu dobi pogodbo podpisano z ene strani, jo sprinta in na papirnatem printu še samo podpiše? Podpisano skenira v pdf in pošlje po mailu nazaj. Ali se šteje, da je ta pogodba izdelana v elektronskem formatu in jo moramo hraniti elektronsko ali se šteje, da gre za papirni dokument, ki se hrani papirno?
Hvala

Podloznik - 08.07.2023 - 08:29

Taksna pogodba ni pravno veljavna, ceprav FURS priznava vse taksne dokumente, v vseh formatih.
Pravno veljavna je samo, ce je tudi elektronsko podpisana z veljavnim certifikatom in arhivirana v sistemu, ki omogoca casovno zigosanje.

drum - 10.07.2023 - 13:06

Ko razmišljaš o formatih dokumentacije, res ugotoviš, da je polno nekih "nekje vmes" variant, za katere ne veš, če so dovoljene, kam po kakšnem zakonu spadajo, v praksi so pa pogoste. Zakonodajo, izrazov iz tega področja je ogromno in kot računovodja, so mi stvari nejasne. Kako bi bilo fajn, da bi bile vsaj osnove po kmečko v neki knjižici simpl, razumljivo zapisane tudi za nas "telebane".