krpan in druščina postani član

Naslov teme: SKLADIŠČNI ŠOTOR-AMORTIZACIJA

2378  07.07.2023 - 11:08h / Ostalo / Avtor: Mila / 538 / 7

Račuovodje prosim za pomoč.
Malo sem v dvomih ali se ŠOTOR obravnava kot OBJEKT ali lahko kot OPREMA?

Hvala vsem za pomoč.

Koki - 07.07.2023 - 11:43

Tole so v pojasnilu FURS pisali... tam kjer so olajšave za investiranje.

LP, Urša

Meri - 07.07.2023 - 11:49

Davcno priznana stopnja amortizacije je 3 %.

Mila - 07.07.2023 - 14:17

Ali imate morda povezavo do tega pojasnila?
Ce je priznano 3% potem je objekt?

Simbi - 07.07.2023 - 17:33

Spletna stran FURSa, iščite po področjih

Meri - 07.07.2023 - 22:24

Objekt je ja. Tolmacenje od fursa.

Extra - 11.07.2023 - 09:00

Oprema, najvišja davčno priznana amortizacija 20 %

Melita - 11.07.2023 - 09:37

Imamo skladiščni šotor velikih dimenzij. Amortiziramo kot opremo, 10 let. Po razlagi FURS, je vse odvisno od načina pritrditve na zemljišče.
Tukaj je izvleček iz razlage:  
______
Šotori in podobni pokriti prostori
V praksi se zastavljajo vprašanja ali zavezanci lahko uveljavljajo olajšavo za investiranje po določbah 55.a člena ZDDPO-2 oziroma 66.a člena ZDoh-2 za nakup šotora (»plastenjaka«), ki je namenjen začasnemu skladiščenju strojev in druge opreme za opravljanje dejavnosti zavezanca. Šotor je postavljen oziroma pritrjen na že obstoječo betonsko ploščo. Gre za šotor, ki je izdelan v skladu s standardom SIST EN 13782, z dimenzijami dolžine 20 m, širine 10 m in višine 5,8 m. Vprašanje je, ali se navedeni šotor za namene uveljavljanja investicijske olajšave obravnava kot objekt ali kot oprema.Glede na izključenost objektov iz olajšave za investiranje je pri presoji vlaganj v poslovne objekte oziroma opremo treba izhajati iz narave sredstva, njegove funkcionalnosti in namena uporabe. Olajšave za investiranje ni možno uveljavljati za objekte in druga vlaganja, ki že po naravi stvari in namenu uporabe pomenijo vlaganja v širitev prostorskih kapacitet zavezanca, in to ne glede na njihovo različno poimenovanje v praksi. Navedeno velja tudi v obravnavanem primeru nakupa šotora (plastenjaka), ki glede na opisano funkcionalnost in namen uporabe predstavlja vrsto objekta – skladišče oziroma prostor za shranjevanje delovnih orodij in naprav, materiala oziroma blaga.
Poleg tega iz opisa tehničnih značilnosti montažnega šotora, ki je namenjen skladiščenju, izhaja, da gre za objekt, ki se v skladu z ZGO-1 in Uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje šteje za enostavni objekt. ZGO-1 v 2. členu določa pomen izrazov ter vrste objektov. Enostavni objekt je konstrukcijsko nezahteven objekt, ki ne potrebuje posebnega statičnega in gradbenotehničnega preverjanja, ki ni namenjen prebivanju in ni objekt z vplivi na okolje. Enostavni objekti so navedeni v prilogi 2 Uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje. V skladu z drugim odstavkom 6. člena navedene uredbe se poleg enostavnih objektov iz priloge 2 te uredbe za enostaven objekt šteje tudi objekt, ki je proizvod, dan na trg v skladu s predpisom, ki ureja tehnične zahteve za proizvode in ugotavljanje skladnosti, če je povezan s tlemi in ni namenjen prebivanju.
Montažni šotor, ki ga zavezanec uporablja kot prostor za potrebe opravljanja dejavnosti, se torej šteje za objekt, zato zanj investicijske olajšave ni mogoče uveljavljati.
____