krpan in druščina postani član

Naslov teme: Atipični davčni zavezanec

2336  01.07.2023 - 21:34h / DDV / Avtor: md / 690 / 1

Pozdravljeni,

Imam vprasanje glede vloge za atipicnega zavezanca. Odpiram spletno trgovino, dobava blaga pretezno iz Poljske bo najverjetneje presegla 10.000 eur v parih mesecih, skoraj zagotovo do konca tega leta. Koristila bi seveda tudi oglasevanje preko Facebooka, Googla, zaradi cesar je torej potrebno postati atipicni davcni zavezanec. 
 
Zanima me, katero moznost izbrati na obrazcu DDV-P2? Zaradi oglasevanja verjetno opravljanje / prejem storitev po 4. odstavku 78. Clena ZDDV-1? Kaj pa zaradi dobave blaga, ki pa zaenkrat se ne presega 10.000 eur? DDV torej ne bi placala na Poljskem dobavitelju, pac pa naredila samoobdavcitev v Sloveniji?
 
Ze v naprej hvala za pomoc.

Uredništvo - 03.07.2023 - 08:27

Identifikacija na podlagi 4. odstavka 78. člena ZDDV-1 je jasna - postanete atipični davčni zavezanec zaradi prejemanja storitev oglaševanja (Facebook, Google ...).
Če pa bi želeli opraviti samoobdavčitev v Sloveniji za pridobljeno blago, in niste presegli vrednosti 10.000 v tekočem / preteklem koledarskem letu, potem je edina možnost, da "prostovoljno" izberete možnost po četrtem odstavku 4. člena ZDDV-1 (tudi na DDV-P2 obrazcu je ta možnost). Posledično morate za te pridobitve blaga, ki bi sicer bile obdavčene v drugi državi, plačati DDV v Sloveniji - v sistemu ostanete 2 leti.

4. člen ZDDV-1
(4) Ne glede na točko d) prvega odstavka tega člena, se lahko davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, odloči za obračunavanje DDV v skladu z 2. a) točko prvega odstavka 3. člena tega zakona. Davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, mora izbiro vnaprej prijaviti Finančni upravi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: davčni organ) in jo uporabljati najmanj dve koledarski leti, in sicer od prvega dneva v mesecu, ki sledi mesecu prijave.

Dodatno: iz Izvedbene Uredbe Sveta 282/211 izhaja tudi naslednje - tudi če imate ID številko zaradi prejemanja/opravljanja storitev, za katere je plačnik DDV prejemnik storitev (atipični davčni zavezanec), to upravičenje ohranite tudi, če pridobivate blago iz druge države članice in vrednost pridobitev ne presega 10.000 eur. V kolikor pa svojo ID številko sporočite dobavitelju blaga, se šteje, da ste izbrali možnost iz četrtega odstavka 4. člena ZDDV-1 (morate priglasiti FURS, označit v obrazcu DDV-P2, da ste izbrali to možnost itd.)

Člen 4 Izvedbene uredbe 282/2011
Vsak davčni zavezanec, ki je upravičen do neobdavčenja pridobitev blaga znotraj Skupnosti v skladu s členom 3 Direktive 2006/112/ES, to upravičenje ohrani, tudi če mu je bila v skladu s členom 214(1)(d) ali (e) navedene direktive dodeljena identifikacijska številka DDV za prejete storitve, za katere bi moral plačati DDV, ali za storitve, ki jih je opravljal na ozemlju druge države članice, za katere bi moral DDV plačati izključno prejemnik.
Vendar če ta davčni zavezanec identifikacijsko številko DDV sporoči dobavitelju v zvezi s pridobitvijo blaga znotraj Skupnosti, se šteje, da uveljavlja možnost iz člena 3(3) navedene direktive.

"Popolna davčna rešitev" - že 20 let
https://www.superdavki.com/home