krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vprašanje

2212  15.06.2023 - 12:33h / Ostalo / Avtor: LOM / 1155 / 15

Za društvo, ki ima bazo cca 1600 partnerjev, ki smo jo gradili 6 let, smo naredili primopredajo poslov račinovodenja. Predali smo zapisniško odorte terjatve in obveznosti, posojila, osnovna sredstva , avanse in vse kot je treba po partnerjih in datumih. 

Primopredajo društvu nismo zaracunali.

Sedaj nas iz novega računovodstva kličejo in zahtevajo bazo partnerjev ( v excel obliki) mi pa smatramo, da nismo dolžni tega predajati. 

Razumemo, ker je odprtih postavk veliko, potrebujejo partnerje, potrebujejo kompletno bazo z naslovom, davčno številko,  ampak mi ne nameravamo tega oddati.

​​​​​​Zanima nas kaj mislite vi in vaš predlog kako naj postopamo.

Z društvom nismo bili v najboljših odnosih ker je zamujalo s plačili naših storitev, ki pa so bili smešno poceni. 






 

a - 15.06.2023 - 12:48

Jaz mislim da v kolikor imate poravnane vse obveznosti da je prav da se takšni podatki dajo v obliki xls, xml, baze v kolikor gre za isti program, itd...
Drugače pa res ne vem zakaj toliko nekih nagajanj med računovdstvi, da se takšne baze ne dajo od sebe. Oni niti niso krivi če ste vi imeli težave z njihovimi plačili, z njihovo bodočo stranko... in če nič ne skrivate...

b - 15.06.2023 - 14:04

a -  se strinjam z vami.
Novo računovodstvo ni nič krivo, nevem zakaj si je treba nagajati med sabo. Kako pa bi bilo vam, če vi prosili podatke, pa vam jih ne bi hoteli dati, ...
Sicer pa ste kot računovodski servis dolžni dati podatke.

Jaz v takih primerih z veseljem dam, samo da se mi ni treba več ukvarjati s tako stranko.

Lolek - 15.06.2023 - 19:03

Naj vam plačajo te datoteke pa bo volk sit in koza cela. 

Lara - 16.06.2023 - 08:23

Res ne razumem tega nagajanja. Kako si lahko nekdo lasti podatke? A niso podatki od tega društva? Če imaš probleme s stanko, si samo vesel, da zadevo zaključiš.
Pred 12 leti ko sem prevzela računovodstvo tudi prejšnji računovodski servis ni hotel dati podatkov, ker so za njih zahtevali denarja kot da so zlati. Zato se je vodstvo odločilo, da kupi samo podatke za plače, ostalo GK, OS, FA smo vse štartali na novo iz otvoritvenih stanj.

Koki - 16.06.2023 - 12:22

Je bilo vodenje baze podatkov del zaračunanih stroritev po pogodbi?
 

LOM - 16.06.2023 - 14:47

Ne. Nismo posebej nič računali. Če a našega dela je bila smešno nizka.Za svoje pravilne evidence smo izgradili to bazo. Izdajali so revije, so bili eracuni, kar naprej so bili potni nalogi, pošiljali revije so v tujino, vmes postali ddv zavezanci, prejeli pa smo obupna otvoritvena stanja; vse smo razčiščili do centa. Nočemo nagajati, naše vprašanje je bilo dovolj jasno.  

g. - 16.06.2023 - 18:52

Drži, vprašanje je bilo dovolj jasno, da je vsem jasno, da nagajate.

Malo pozno ste se zdaj po 6 letih na lepem spomnili, da ste premalo računali.

faca - 16.06.2023 - 12:37

Menim, da je za odprte postavke nujno dati podatke o partnerjih. To je primopredaja. Če jih ni 1600 - odprtih mislim, potem dajte podatke o partnerjih, kjer so letos knjižbe in odprte postavke. Vsaj to.

MM - 16.06.2023 - 13:37

Moje mnenje je, da se dajo samo tisti podatki, ki se nanašajo na otvoritveno stanje v pdf formatu, brez nekih excel tabel. Nekih baz podatkov: zaposleni, kupci in dobavitelji pa se dajo prostovoljno ali proti plačilu. Naj naše stranke cenijo naše delo, tudi mi smo morali skozi leta nove kupce in dobavitelje ter zaposlene sami vnašati. Tega nam niso uredile naše stranke in zato tudi nič plačale. Če že odidejo k drugim rač.servisom si ti naj sami uredijo baze ali pa naj zato nam plačajo.

Ana - 16.06.2023 - 21:40

Ne, niste dolžni posredovati baze podatkov. Lahko jim posredujete, vendar proti plačilu. 

Pika Poka - 16.06.2023 - 23:13

Jaz sem lani prevzela eno večjo stranko in smo speljali takole: bruto bilanca, saldakonti v pdf in excel obliki, zaposlenih je malo, to sem sama vnesla. Pa osnovna sredstva, smo aktivna vnesli, ker je tega bilo full , pdf z celoto je v našem arhivu. Pač plače in osnovna sredstva je imela računovodkinja v nekem svojem programu, ostalo je bilo v programu, ki je last podjetja in so nam programerji njihovi zrihtali. Smo pa že imeli primere, kjer smo delali vse na roke, ker so šli grdo narazen in bivše računovodstvo ni hotelo nič v excelu predati. Sama recimo tudi predam v pdf obliki, če želijo še kakšno drugo obliko, ugodim, če je seveda vse poravnano in so odnosi ok. Cehovska solidarnost, če se le da. 

x - 19.06.2023 - 10:50

Moje mnenje je, da ste po prekinitvi sodelovanja dolžni izbrisati vse podatke, še posebej pa sezname in naslove strank, ker nimate nobene osnove, da bi te podatke še naprej procesirali oz. hranili.



 

Kukmak - 19.06.2023 - 12:38

Se strinjam z x. Če ste jim dali v pdf otvoritvena stanja, se vas ostalo ne tiče. Prišli bodo novi dogodki, zato naj si sami odpirajo nove stranke in dogodke. Nimajo pravice od vas zahtevati bazo šifrantov.   

Maja - 19.06.2023 - 20:44

Tudi stanovsko bi se lahko spoštovali   ko je treba dobiti , ker se s prenosom prihrani ure in ure dela in lahko gledaš kaj se je dogajalo tudi nazaj ( pač odvisno od programov)  je seveda prenos plačljiv.Pdf pa izpišemo vsem brezplačno. Se pa določene stranke selijo kot lastovke oziroma bolj kukavice  ...takih ne jemljite sebi v dobro.

lunca4 - 20.06.2023 - 09:51

Podatki niso vaši, so last društva. Vi ste bili le pooblaščeni za skrb in obdelavo.  Seveda je prav da podatke posredujete nasledniku.  Postavite se v kožo tega naslednika. Kako bi se vi počutili, če podatkov ne bi dobili.  Poslovno korektno je, da si "cehovsko" pomagamo, ne nagajamo.