krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. - postane d.o.o.

2118  05.06.2023 - 13:33h / Dohodnina / Avtor: Mile / 396 / 1

Pozdravljeni,
Imamo s.p., prevozništvo. Ker imamo že štiri kamione bi bilo za nas bolj ugodno da postanemo d.o.o.. Ali mi lahko kdo priporoča kako naj postopamo, saj imamo vse licence tu. In za kamione smo ob nabavi koristili davčne olajšave. Za vsak odgovor hvala.
lp

tina - 06.06.2023 - 08:08

Preoblikujte s.p. v d.o.o.(667 in 668. člen ZGD-1) Najbolje prenos na novoustanovkljeno kapitalsko družbo.. Doloćite presečni dan, sestavite bilanco stanja (ali pa boste naredili cenitev),  notar uredi sklep in ostale dokumente. Ko bo preoblikovanje vpisani v PRS, sledi prijava preoblikovanja na FURS in na FURS prijavite nevtralen prenos dejavnosti (poseben obrazec) in na d.o.o. samo nadaljujete poslovanje.
Vse poslovanje po presečnem dnevu se prikazuje že kot poslovanje d.o.o.
Če imate pozitivni kapital, se bo ta preoblikoval v osnovni kapital d.o.o. (notarski zapis)

Če imate negativni kapital, bo potrebno narediti dokapitalizacijo, da bo le ta pozitiven.. Pri nas je bilo tako visoko negativno stanje, da smo znesek  knjižili kot dogoročno terjatev do FO (posojilo lastniku) in je osnovni kapital vplačal.
Pri nas smo preoblikovanje speljali na osnovi BS na presečni dan

Seveda je potrebno  dobro proučiti pravni vidik, računovodenje pri s.p., ki se preoblikuje, računovodenje pri novi prevzemni družbi, davčni vidik prenehanja opravljanja dejavnosti po ZDoh-2, Davčni obračun  in nova določitev akontacije DDPO (obrazložćeni izračun na predpisanem obrazcu predloži FURS v 8 dneh od vpisa v PRS ). Obračun DDV ob preoblikovanju  ... kar veliko dela vas čaka.