krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kupec gre (morda) v stečaj

2090  01.06.2023 - 16:28h / Ostalo / Avtor: varnost / 446 / 3

Eden od naših kupcev je v čedalje slabšem položaju in morda bo potreben stečaj podjetja. Kako se lahko zavarujemo kot njegov dobavitelj, saj smo precej izpostavljeni (visoke terjatve, dolgi plačilni roki), poleg tega pa nas skrbi morebitno vračanje že poravnanih računov zadnjega leta  v stečajno maso?

Simbi - 01.06.2023 - 17:25

Če niste bili poplačani s kompenzacijo, cesijo... vas ni treba biti strah pred spodbojem pravnih dejanj. Pa tudi, če ste bili poplačani na tak način in ste ključni dobivatelj ter je bil takšen način plačila običajen tudi pred obdobjem spodbojnosti, ali je bil v naprej dogovorjen, ste "varni" - verjetno pa boste običajen način plačila morali dokazovati.
Za neplačane račune pa prevetite, kakšne so možnosti za vzpostavitev zastavne pravice na zalogah - tukaj vidim še največ možnosti... 

majaa - 02.06.2023 - 07:56

Kot je napisala Simbi. In pazite, če so (bodo) vaše obveznosti poravnavali, ostalih dobaviteljev pa ne, ste v neenakem položaju napram ostalim upnikom, kar kaže na izpodbojna pravna dejanja.

Mat - 02.06.2023 - 17:47

Torej če ste pametni takoj ustavite dobave ali preidite na 100% avanse, ob pogoju, da tudi stare račune še na odprto redno plačujejo.  Je pa še opcija odprtja, ene nove d.o.o., ki potem temu dobavlja , skratka, če hočejo denar kasneje nazaj od vas, gre ta firmica  tudi v stečaj .....   treba je biti pameten, je pa rek, bolje ne delati, kot .....