krpan in druščina postani član

Naslov teme: evidenca delovnega časa

2083  01.06.2023 - 09:22h / Ostalo / Avtor: evi / 705 / 2

Imamo enakomerno razporejen delovni čas. Glede na navodila se mora evidenca o delovnem času voditi točno - brez zaokroževanj.
Zaposleni bi lahko odšli domov po 8. urah dela, na svojo željo pa gredo npr. 10 minut kasneje - po 8:10 urah (imamo premični čas prihoda in odhoda na delo). Ne moremo ga prisilit, da se točno po 8. h odpravi domov in štempla. Če ni odrejen ta dodatni čas dela, ne verjamem, da bo lastnik po končanem referenčnem obdobju pripravljen te minute/ure plačat kot naduro. Ali se tudi te minute/ure štejejo kot začasna prerazporeditev in je zanjo treba vodit tekoči seštevek?
Imamo namreč poleg tega še po pravilniku sprejeto začasno prerazporeditev dela v referenčnem obdobju 6 mesecev, za primere, ko vodja odredi dodatne ure dela, zaradi povečanega obsega dela (če se v 6 mesecih ne koristijo, se izplačajo kot nadure).
Ali je na seminarjih kdo kaj o tem razložil?

Ireneja - 02.06.2023 - 07:45

Poslušala sem seminar na to temo, kjer je bilo rečeno, da te stvari lepo rešimo z internim pravilnikom delovnega časa. Pri enakomerni prerazporeditvi delovnega časa tiste minute niso nadure in jih ni treba izplačevati - če imate tako zapisano v pravilniku. Predlagano je bilo tudi, da se povežemo z izkušenim odvetnikom iz delovnega prava. Nekaj več stane na začetku, si pa s tem na dolgi rok rešiš veliko problemov.

Dara - 02.06.2023 - 08:52

Kot je napisala Ireneja, z internim pravilnikom se te zadeve lepo rešijo. Pri nas imamo tudi premični delovni čas in imamo tako urejeno, da se nam teh 10 minut samo evidentira kot "plus ure". V obdobju enega meseca pač moramo imeti fond ur (polne ure).

En dan lahko pridemo v službo ob 7:50, domov gremo ob 16:00, drugi dan pa pridemo v službo ob 8:00 in gremo domov ob 15:50. To je zelo fajn, saj pride kak dan, ko imaš kakšne opravke in moraš oditi iz službe npr. pol ure prej. Te " minuse" in "pluse" si lahko usklajujemo znotraj celega meseca. Konec meseca minusa pač ne smemo imeti, v kolikor pa imamo na koncu meseca npr. 10 minut plusa, se nam te prenesejo v naslednji mesec. Pri nas zaposleni pač ne smemo imeti več kot 8 ur plusa. Teh plus ur ne izplačujejo kot nadure, pri nas so vse nadure planirane. 

Imamo pa vse to lepo zapisano v internem pravilniku.