krpan in druščina postani član

Naslov teme: Malica evidenca - zaposleni ne koristi (noče) malice - dilema

2066  30.05.2023 - 10:00h / Ostalo / Avtor: Simona / 2063 / 8

Pozdravljen/e,

evidenco delovnega časa v podjetju vodimo od nekdaj. Tu nimam nobenih težav. Vprašanje pa se mi postavlja pri beleženju malice.
Vsak zaposlen imam možnost koriščenja malice 30 minut in registracija časa omogoča beleženje. Zaposleni imajo kartice in aplikacije na telefonu ali prenosniku, kakor posamezniku odgovarja. 

Par zaposlenih ne gre nikoli na malico in ne želijo iti na malico čeprav vedo, da jim to pripada. Res njihova prostovoljna izbira.
Smo lahko mi v prekršku, ker zaposleni ne zabeleži, da je bil na malici? Predvidevam, da so to uvedli zato, da ne bi bile kje kršene pravice delavca. 

Saj ne, da bi hotela komplicirati ampak z leti sem se naučila, da nam je najprerosteje sistem tako urediti, da je v skladu z zakonodajo in posledično imamo eno skrb manj. 

Kako si vi tolmačite del, kjer je navedeno, da je beleženje malice obvezno? Jaz tako razumem, da je pravica delavca postala dolžnost? Moraš iti na malico, moraš jo zabeležiti sicer bo deladajalec v prekršku. 

Hvala za vsako zapisano razmipljanje.

Pa lep dan želim vsem

Beti - 30.05.2023 - 15:40

Razmišljam...delavec ima tudi obveznosti do delodajalca. Če je vaša zahteva ( je tudi vaša zakonska dolžnost za omogočanje odmora) da se delavci štemplajo za malico/glavni odmor, gre za kršitev pogodbe o zaposlitvi če se ne štemplajo. Če malice ne koristi v skupnem času pol ure, pa je dolžan za vsako pavzo štemplat uro, da nabere teh 30 minut.
Še to...pravici, zapisani v zdr, se delavec ne more odrečt.

Živa - 31.05.2023 - 07:10

Videla sem že veliko pogodb o zaposlitvi, kjer je navedeno, da zaposlenemu pripada plačan odmor za malico. Torej je to njegova pravica, ki jo lahko izkoristi ali ne. Če se odloči, da ne bo koristil odmora za malico, ga pač ne bo, zaradi tega niste v prekršku. To tudi ne pomeni, da se je odrekel pravici, temveč zgolj, da je ni izkoristil. Ne razumem, kako bi lahko zaradi tega, ker ne gre na malico, kršil pogodbo o zaposlitvi?
V kolikor elektronsko beležite prihode in odhode in na njegovi kartici ne bo beleženih odmorov za malico, bi mu jaz preprosto dala v podpis dopis, kjer bi pisalo, da zaposleni v dotičnem mesecu ni koristil odmora za prehrano.

Pika - 01.06.2023 - 13:31

in če ne koristi odmora, kaj ta čas dela ?
ima vsak dan 30 min viška - nadure? al dela samo 7,30h dnevno ?

Ne verjamem, da če "ne koristi", da 30 minut nekje ne "spančka" :-)

Živa - 01.06.2023 - 13:42

Če zaposleni ne koristi odmora za malico, zato nima viška ur/nadur.
In ja, kot "odmor za malico" se šteje vsak odmor - tudi če zaposleni ne je, torej tudi "spančkanje". 

B - 31.05.2023 - 09:05

Malica je pravica delavca, ki mu jo ne moreš usiliti. Delodajalec pa je obvezen plačati stroške prehrane med delom po KP ali Uredbi.

Moni - 05.06.2023 - 08:11

Po novem bo potrebno prikazat pol ure odmora, kakorkoli že, ali da se delavexc žigosa, ali pa da samo piše ob tej in tej uri 30 min malica.

Tej - 05.06.2023 - 08:54

https://www.datalab.si/blog/z-novim-zakonom-o-evidencah-delovnega-casa-stopamo-v-smeri-digitalnega-poslovanja/

Po novem obvezno tudi beleženje odmorov
Delodajalec mora vsakemu zaposlenemu po zakonu zagotoviti 30 minut odmora. Delavec odmor lahko koristi ali ga izpusti, pri čemer v slednjem primeru delodajalec ni v prekršku. Po novem zakonu bo moral zaposleni z vpisom jasno potrditi, ali je koristil odmor in v kakšnem časovnem obsegu.

pika2 - 07.06.2023 - 17:12

Pri nas pa delavec, ki ne gre na malico,  zaključi prej z delom. Sicer to nam kot delodajalcu ne ustreza (smo proizvodnja in še mikro podjetje), vendar smo ta način "podedovali" od predhodnika.  Zagovarjam  odmor med delom, ker se mora delavec odpočiti.
Evidence se vodijo že desetletja, se pa delavci niso nikoli vpisovali sami.    Odmor imamo določen od ure do ure v kolektivni pogodbi in letnem koledarju.