krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oproščena dejavnost in status društva v javnem interesu

2015  23.05.2023 - 08:32h / DDV / Avtor: anelija / 297 / 2

Športno društvo, sicer zavezanec za DDV, je organiziralo šolsko državno prvenstvo. Izstavili smo račun brez DDV in se pri tem sklicevali na 12. točko 42. člena. Znesek štartnine je določila Zveza, prav tako tudi znesek sofinanciranja. Na tekmi so delali prostovoljci (člani društva), tekma se ni organizirala z namenom prodobitve dobička, če je dobiček vseeno dosežen, se ne deli med člane društva, ampak se vlaga v razvoj društva (43.člen ZDDV). Sedaj Zveza od nas zahteva, da izstavimo račun z DDV (pogoj: ddv mora biti vključen v zneskem, ki ga je določila), češ da nismo v razvidu društev v javnem interesu. Jaz menim, da je bil račun izdan pravilno, in da status "društva v javnem interesu" nima pri tem nobene vloge. Že veliko prostega časa sem namenila iskanju informacij glede tega, pa nikjer nisem zasledila povezave med statusom društva v javnem interesu in DDV. Imam prav, ali se motim? Kje naj še pridobim informacije. 

magda - 24.05.2023 - 08:18

kaj ste zaračunali, organizacijo šolskega državnega prvenstva ali ste pobirali tudi štartnine? organizacija je normalno obdavčena z DDV, štartnine bi se lahko tretirale kot oproščeno, vendar nisem prepričana.

anelija - 24.05.2023 - 10:27

Hvala, magda, za odziv. Zaračunati smo morali "povračilo stroškov za organizacijo šolskega dvoranskega državnega tekmovanja". Štartnine so plačali tekmovalci sami, ali pa so jim jih poravnale šole (osnovne, srednje).