krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV od kolesarnice

2010  22.05.2023 - 09:58h / DDV / Avtor: Uros / 463 / 3

zgolj v info

FURS ne prizna odbitka DDV od postavitve nove kolesarnice v podjetju. Imamo mnenje, da ne gre za namene obdavčenih transakcij saj ne bo izhodnih transakcij. Dodatno je svojo mnenje podkrepil,d a je namen postavitev kolesarnice trajnostna mobilnost za zaposlene, torej gre za osebne potrebe zaposlenega in s ene šteje za nabavo blaga ->opravljanje dejavnsoti podjetja.

 

magda - 22.05.2023 - 11:46

larifari ... itak da kolesarnica ne ne prinaša izhodnih transakcij, je pa del splošnih stroškov podjetja in zato pravica do odbitka ddv ni pod vprašajem. Da ne priznajo odbitka vam je rekel referent/tka? ali je to uradno stališče FURS?

Sabina V - 22.05.2023 - 14:21

Saj če bi takogledali da neposredno ne bo izhodne transakcije potem od marsičesa nebi smeli DDV odbijati. Tudi računovodsj v djetju, ki uporablja računalnik to ni neposredno povezano s prodajnimi učinki. 

Kolesarnica - 24.05.2023 - 11:16

...nadaljevanje spodaj ...očitno niso 100% in se hočejo dodatno zavarovati....Ne vem, ali bi naš odgovor "nabava teh sredstev bo posredno vključena v naše izhodne transakcije obdavčene z DDV" bil zavajajoč oz. bi predstavljajo davčno utajo???  iz naše strani je kolesarnica vključena v izhodne fakture enako kot stranišče, parkirišče, kavč v recepciji in podobno...

Spodaj pisanje FURS.....
Mnenje oz. pojasnilo davčnega zavezanca, da ima od posodobitve-povečanja kolesarnice in nakupa polnilnice za električna kolesa skladno s poslovno prakso pravico do odbitka DDV, ker je ta uporabljena za splošne namene, se razlikuje od njegovih navedb, da iz naslova tega projekta ne bo ustvarjal prihodkov. V zvezi s tem pojasnjujemo, da če bo davčni zavezanec nabave v zvezi s posodobitvijo-povečanjem kolesarnice in polnilnice za električna kolesa po tem projektu  dejansko  vključil v svoje izhodne transakcije, obdavčene z DDV (jih bo zaračunal za plačilo svojim kupcem), bi  to z vidika DDV pomenilo, da te nabave ne bodo v celoti uporabljene za namene neobdavčljive dejavnosti po projektu, ampak bodo deloma uporabljena tudi v okviru njegove obdavčljive dejavnosti. V zvezi s slednjim vas pozivamo za natančno opredelitev, tudi glede deleža morebiti uporabljenih nabav za namene obdavčljive dejavnosti s pravico do odbitka DDV.