krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja blaga SI, blago ostane v DE- državi nakupa

2000  19.05.2023 - 11:14h / DDV / Avtor: Tanja / 505 / 2

Naročnik blaga je Slovenec z ID številko (SL 1). Dobavitelj blaga je Nemec z ID številko. Nemec je blago dostavil direktno kupcu naročnika blaga v Nemčijo. Na računu, ki ga je poslal naročniku blaga SL1, je zaračunal nemški MWST 19 %....kar je ok ker blago ni zapustilo DE.
Naročnik blaga, SL1, bo to blago zaračunal kupcu slovenskemu davčnemu zavezancu z ID številko za DDV (SL2).
1) Kako slovenski naročnik z ID številko (Sl 1) evidentira račun prejet od nemškega dobavitelja za prejem blaga? 
2) Slovenec 1 proda to blago SL 2 z ID številko. Glede na to, da blago sploh ni prišlo v Slovenijo ali se kljub temu zaračuna slovenski DDV ali pa je to oproščen promet in če je po katerem členu ZDDV-1?

V naprej hvala za mnenja.

Šalca - 20.05.2023 - 17:21

SL1 bi se moral registrirati v DE z nemško ID številko ter nabavo in prodajo opraviti pod nemško davčno številko.

koti - 22.05.2023 - 07:44

To je nepravi tristranski posel. V obravnavanem primeru sta ena za drugo opravljeni dobavi blaga, ki pa sta obe predmet nemškega DDV, ker gre za domači dobavi na ozemlju Nemčije.
Če SL2 nima nemške DDV številke, je tako kot piše Šalca.
Če SL2 ima slučajno nemško ID številko za DDV, naj se slovenski dobavitelj SL, ki je drugi v verigi dobav, v Nemčiji pozanima, kakšne so tam njegove davčne obveznosti. Natančneje, ugotoviti mora, ali je plačnik za nemški DDV on ali pa je to njegov kupec, ki že ima ID-številko za DDV v dotični državi. V slovenskem obračunu DDV ne poroča nobeden od dveh slovenskih davčnih zavezancev.