krpan in druščina postani član

Naslov teme: 29. člen ZDDV-1

1918  11.05.2023 - 12:18h / DDV / Avtor: Zdenka / 443 / 2

Smo DZ in sodelujemo na strokovni konferenci v Italiji, katere  glavni namen  so konferenčne seje, konferenčni material, dostopi do referatov, kar se pridobi ob registraciji na to konferenco. Hkrati je pa možen tudi vstop na rastavni prostor ob isti registraciji in pa karte za javni prevoz po Rimu. Račun za kotizacijo smo prejeli od davčnega nezavezanca iz Belgije. Iz pojasnila davčnih svetovalcev je razbrati, da kadar se je potrebno prijaviti vnaprej na konferenco (kotizacija), takšen dostop ne gre za vstopnino, ki bi bila obdavčevna po 29/1 členu ZDDV-1 in obdavčena, kjer dejansko prireditve potekajo. Glede na to, da  pa registracija omogoča tudi vstop na razstavni prostor, kjer je razstavljeno v vezi tematike konference, sem v dvomu glede obdavčitve ali 29 ali 25. člen ZDDV-1. Prosim za vaše nasvete, pozornost še prosim na račun za kotizacijo od belgijskega davčnega nezavezanca. Hvala lepa

Uredništvo - 12.05.2023 - 05:47

Zdenka, lahko vam le podamo naše razmišljanje. Vnaprejšnja prijava na konferenco ne igra vloge pri tem, ali gre za storitve v povezavi z vstopninami ali ne. Berite 32. člen Izvedbene uredbe 282/2011 v povezavi z opredelitvijo vstopnin (gre za odobritev pravice dostopa do prireditve).
Težko rečemo, ali gre za storitve v povezavi z vstopninami .. ali ne, saj vam kotizacija omogoča tudi možnost javnega prevoza po Rimu, kar pa nima veze z vstopninami. Lahko, da je storitev prevoza pomožna storitev glavni storitvi (konference se npr. izvajajo v različnih delih mesta) in gre za enotno storitev.
Sicer se bolj nagibamo, da gre za storitve v povezavi z vstopninami in so obdvčene tam, kjer te prireditve dejansko potekajo.
Kaj ste pa mislili s tem, da sodelujete na strokovni konferenci? Ali ste eden izmed organizatorjev  - izvajalcev predavanj? Ali samo udeleženec?

Mogoče preberete kakšno pojasnilo FURS na to temo - mogoče naslednje
"Kot je že navedeno, določba prvega odstavka 29. člena ZDDV-1 zajema opravljanje storitev, katerih bistvena značilnost je odobritev pravice dostopa do prireditev na podlagi vstopnice ali plačila, vključno s plačilom v obliki abonmaja ali letne kotizacije.
Kriterij za ločevanje storitev je torej pridobitev (ali ne) odobritve pravice dostopa do prireditev na podlagi vstopnice ali plačila.
Tako se obe storitvi, ki jih navaja davčni zavezanec, tako seminar, na katerega se udeleženci prijavijo na podlagi prejetega vabila vnaprej in seminar, na katerega se udeleženci prijavijo ob prihodu na seminar s plačilom vstopnine, uvrščata med storitve v zvezi z vstopninami iz prvega odstavka 29. člena ZDDV-1."

https://www.superdavki.com/article/7417/ref_cat/41

Milivoj - 12.05.2023 - 09:09

Pri nas to štejemo kot vstopnino.