krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kredit za zaposlenega

1910  11.05.2023 - 10:05h / Ostalo / Avtor: Jasmina / 482 / 2

Pozdravljeni, zanima me ali lahko podjetje da kredit svojemu zaposlenemu, kakšne so obrestne mere ali potrebuje podjetje kakšno garancijo, hipoteko ali kaj podobnega?
Hvala za informacijo.

tatra - 11.05.2023 - 10:26

lahko,seveda. bistveno je ,da obrestna mera ni nižja od Minimalno priznane obrestne mere med povezanimi osebami. Če je nižja,  se šteje kot boniteta delavca poleg tega se  razlika upošteva kot povečanje prihodkov pri DDPO za podjetje.

Člen 35 Zakona o dohodnini (ZDoh-2) določa, da se za dohodek iz zaposlitve šteje dohodek, prejet na podlagi pretekle ali sedanje zaposlitve, po 1. odstavku 37. člena zakona pa se med dohodek iz delovnega razmerja vključujejo tudi bonitete. Kaj je boniteta, je opredeljeno v 39. členu zakona, da namreč boniteta vključuje tudi posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne, v 43. členu pa je pojasnjeno, da se za tržno obrestno mero šteje priznana obrestna mera, ki jo določi minister, pristojen za finance. Ker prejem posojila z obračunom obresti, nižjim od tržne obrestne mere, predstavlja dohodek iz zaposlitve (zdaj že pretekle zaposlitve), bi bilo treba od (v vašem primeru neobračunanih) obresti po priznani obrestni meri obračunati dohodnino tako, da znesek obresti, ki jih delavec ni plačal, vzamete kot njegov neto dohodek. Člen 3 Zakona o prispevkih za socialno varnost (ZPSV) pa pravi, da se prispevki za socialno varnost obračunavajo in plačujejo tudi od bonitet, od osnove, ugotovljene po zakonu o dohodnini, torej je treba obračunati in plačati tako dohodnino kot prispevke.

jasmina - 11.05.2023 - 12:05

Hvala za odgoor