krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najemnik plačuje rezervni sklad

1900  10.05.2023 - 11:25h / DDV / Avtor: MAJ / 810 / 4

Pozdravljeni, lastnik poslovnega prostora - najemodajalec je fizična oseba, najemnik je podjetje d.o.o.. V najemni pogodbi je navedeno, da vse stroške krije najemnik, med drugimi tudi rezervni sklad, za kar najemnik dobi račun od upravnika. Na računu je stopnja davka 0,00 %. Kako je pravilno evidentiranje vplačil rezervnega sklada, na katerih kontih, so to davčno priznani stroški najemnika ter ali se takšen račun sploh evidentira v DDV knjige? Vnaprej hvala za pomoč. Lp

ALJA - 10.05.2023 - 15:34

Se evidentira v knjigo prejetih računov za potrebe DDV, knjiži se v R 0-dolgoročne terjatve.

Simbi - 10.05.2023 - 18:17

Vplačila v rezervni sklad niso stroški, ampak zbiranje sredstev za investicijsko vzdrževanje objekta in se evidentirajo na dolgoročne terjatve, kot pravi Alja.
Ko se boste z lastnikom dogovorili, kako boste te terjatve zapirali, boste tudi vedeli, ko jih knjižiti. Problem bo nastal ob koriščenju sredstev oz. ob prekinitvi najemnega razmerja.
Predlagam, da ta znesek obravnavate kot najemnino.
Pa še tole: pri nas vplačil v rezervni sklad ne evidentiramo v DDV evidence, ampak gre v DDV knjigo račun za vzdrževanje, ki je krit iz RS.

teja - 11.05.2023 - 07:41

tudi mi ne evidentiramo v DDV

Sabina V - 10.05.2023 - 18:36

Glede na to, da vam v pogodbi piše, da nosite vse stroške in tudi vplačila v rezervni sklad bi jaz ta vlpačila obravnavala kot najemnino. Mislim, da bi bilo potrebno obrutiti in plačati tudi dohodnino, saj je najemodajalec fizična oseba. 
Vplačila v rezervni sklad pa jaz ne dajem v DDV knjigo saj ne gre za opravljeno storitev pač pa za namenska sredstva, ki se bodo koristila enkrat kasneje, kdaj običajno še ne vemo.