krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV obratovalni stroški

1882  09.05.2023 - 10:25h / DDV / Avtor: Maja / 422 / 1

Slo DZ oddaja v najem poslovni prostor tujcu-davčni zavezanec (brez ddv). Ali se morajo obratovalni stroški(elektrika,voda,.....) zaračunati z ddv-jem ali brez ddv? Najemnina in stroški se zaračunajo ločeno.
Hvala za pomoč.

Uredništvo - 10.05.2023 - 07:04

O tem smo že pisali v E-super časniku (nekaj let nazaj) in si lahko preberete tukaj, v kolikor ste članica popolne davčne rešitve:
https://www.superdavki.com/article/15134/ref_cat/301

izsek iz pojasnila:
"... v kolikor se obratovalni stroški posebej zaračunajo, pri čemer ima nepremičnina, ki je predmet najemnega razmerja, posebej urejene »števce« za električno energijo in toploto, dobavo vode itd., potem se obratovalni stroški zaračunajo skladno z vsebino vsake posamične transakcije in obdavčijo po ustrezni DDV stopnji.
V kolikor se obratovalni stroški posebej zaračunajo, pri čemer pa nepremičnina, ki je predmet najemnega razmerja, nima posebej urejenih »števcev«, potem obratovalni stroški lahko predstavljajo enotno transakcijo skladno z najemnino, kljub temu, da se obratovalni stroški posebej zaračunajo in izkažejo na računu.
Kar zadeva odvoz odpadkov, če najemnik lahko izbere ponudnika storitev ali sklene pogodbo neposredno z njim, tudi če izbire ali možnosti iz praktičnih razlogov ne uveljavlja, temveč mu storitev zagotovi izvajalec, ki ga imenuje najemodajalec, na podlagi pogodbe, sklenjene med zadnje navedenima, ta okoliščina pomeni indic, da gre za storitev, ločeno od dajanja v najem. Če sta poleg tega znesek, ki ga je treba plačati za odvoz odpadkov, in znesek, ki ga je treba plačati za najem, navedena v različnih postavkah na računu, je treba šteti, da najemodajalec ne zagotavlja enotne storitve, ki vključuje dajanje v najem in navedeno storitev.«

PS: vabljeni na DDV MARATON 2023:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje