krpan in druščina postani član

Naslov teme: delo v Nemčiji - plačilo stanovanja delavci

1861  08.05.2023 - 08:09h / Ostalo / Avtor: bibi / 459 / 2

Pouzdravljeni, prvič se srečujem s tem primerom
Delodajalec pošlje delavce na delo v tujino - A1
Za njih plača stanovanje za bivanje - je to strošek delodajalca ?
hvala

koti - 09.05.2023 - 10:54

Ali bo zaposleni hotel iti v tujino delat, če bo sam moral plačati prenočišče ob sedanji višini plače? Najverjetneje ne.
Ali boste vi zanj plačali prenočišče ali pa boste morali njemu povečati plačo, da bo sam plačal? V vsakem primeru bo strošek na vas, gre le za vprašanje davkov.
Moje mnenje: po 44 členu ZDoh povračilo stroškov za prenočišče na začasni napotitvi, ki traja neprekinjeno do največ 90 dni ni obremenjeno z dohodnino (in prispevki - po drugih zakonih), nad 90 dni pa je. Do 90 dni je neodavčeno, nad 90 dni, če plačate vi zanj prenočišče, pa morate obračunati zanj boniteto (dohodnino + vse prispevke iz in na plačo), on pa ima zaradi tega nižji neto. Če sam plača prenočišče, pa ste mu itak morali povečati plačo in so od nje bili odvedeni dohodnina in vsi prispevki iz in na plačo.

Mat - 09.05.2023 - 15:01

Kaka boniteta, meni se to sliši popolnoma neumno, pa ker smo banana je možno vse.   Vprašam se samo, kaj pa če zahteva še dodatek, za ločeno življenje, to pa verjetno v banani ni boniteta.  Mislim ena delavska 3 razredna sobica, brez katere itak gradbeni delavec ne more v Nemčiji opravljati dela, pa sedaj še boniteta , pa ljudje brez tega ne more delati, a če se vozi vsak dan Slo - Munhen so pa potni stroški OK, to pa potem ni boniteta ???   Naj še kdo napiše mnenje, sicer tega sam ne rabim, samo me zanimajo taka načelna vprašanje.