krpan in druščina postani član

Naslov teme: Priznani stroski influencerjev in blogerjev

1814  28.04.2023 - 20:24h / Drugi davki in takse / Avtor: Ana / 702 / 2

Kaj vse lahko influencer oz bloger upraviči kot strošek (SP)? Kje se potegne črto, ko je meja med zasebnim in poslovnim življenjem zamegljena, prihodki pa tesno povezani s številom ogledov, všečkov in klikov?

Nova sedežna, ker na njej sedi v vsaj 2 objavah na mesec? Mesečna najemnina stanovanja, ker je itak že vsak kotiček pristal online? Karta za fitnes, ker vsak ponedeljek objavi selfie kako švica? Potne stroške do fitnesa? Nova oblekica, ker mora biti točno ta odtenek da izpade fotka tako kot mora? Tist ta fensi krof v centru Ljubljane, ker zdej to ful pali in vsi všečkajo in tako najhitreje raste account? Makeup in beljenje zob, ker ima cel dan kamero pred faco in mora izgledati kot topmodel? Frizerka vsake 2 tedna, ker s provizijo, ko promovira serum za rast las zasluži približno 2 evra na mesec? Novo kolo, da lahko napiše članek o kolesarjenju po Hrvaški? Izletek v Prago, ker rabi nekaj zanimivega za svoj tedenski YouTube vlog? Hotel za 500 eur na noč, ker se mora na objavi videti Eiflov stolp z balkona, da algoritem sploh zagrabi? Čistokrvna mačka, veterinar in 5 ton mačjih igrač, ker sedaj ima tudi muc svoj account in čeprav še nič ne zasluži preko njega, računa, da v prihodnosti bo? 

Seveda so to izmišljeni in karikirani primeri, ampak resno, kje je meja? Ima kdo izkušnje na tem področju? 

amamam - 29.04.2023 - 05:54

Mi imamo našega influencerja na normiranih stroških, ravno iz razloga, ker ne spravimo skupaj stroškov, kot bi naj bili vsaj približno dobri.
Menim, da če si obleče oblekico, od nekega proizvajalca ali prodajalca, se v njej fotografira in potem temu naročniku to naprej zaračuna, bi lahko nakup te oblekice bil priznan strošek. Vendar je običajno problem v tem, da vse te artikle influencerji od naročnikov dobijo zastonj.
isto tak je npr. z osebno kozmetiko, potem s  hrano za mačke, pse .... - proizvajalci to dajo, da gre v reklamo.
Če pa mora kupiti to kozmetiko, ali  hrano za mačke, pse in zaračuna naprej naročniku - sploh ni dileme glede priznavanja stroškov. 

Jaz še nisem videla, da bi si dosti kaj sami kupovali (če so dobri influencerji).

Vsa ta potovanja, pa nabiranje izkušenj v Parizu, v Pragi - to pa je isto, podobno (pa nisem sigurna) kot naš strošek seminarja.
Je za presoditi. 

Iz tega razloga je tudi uvodni stavek - enostavno normirana obdavčitev. 

Ana - 30.04.2023 - 08:57

Hvala!

To je smiselno, ko gre za infulencerje, ki služijo s sodelovanji s podjetji in so plačani pavšalno.

Kaj pa ko gre za pasiven zaslužek iz oglasov in provizije od prodaje? Tak primer so blog in youtube, pa tudi prodaja e-knjig in tečajev. Same objave oz izdelka nihče ne naroči, niti plača - denar pride iz ogledov, klikov in nakupov za tem ko je objava live.