krpan in druščina postani član

Naslov teme: pridobitev tuje davčne številke

1761  21.04.2023 - 05:13h / DDV / Avtor: zdenka / 393 / 1

Imamo stranko, ki je zobotehnik, oproščena dejavnost. Ni zavezanec za DDV. Sedaj ima poslovnega partnerja v Avstriji za katerega opravlja zobotehnične storitve, ta poslovni partner nima davčne številke, ker nam je razložil, da je on v avstriji ne rabi. Kako je z obdavčitvijo, ali mora naša stranka pridobit v Avstriji davčno številko, da lahko opravlja storitve za tujca in kaki davek obračunat na računu, če sploh. Storitev je sicer opravljena v SLO, naročnik je ATU. Kot atipični se ne more registrirat, ker tujec ni zavezanec za DDV. Prosim za pomoč.

Uredništvo - 21.04.2023 - 06:55

Ni potrebe po identifikaciji za namene DDV.
Namreč, glede na to, da gre za oproščene storitve, tako v Sloveniji kot v Avstriji (skladno z Direktivo Sveta 2006/112/ES so te storitve poenotene na celotni ravni Unije), prejemnik storitev ni dolžan pridobiti ID številke za namene DDV. Torej, ker prejemnik storitev ni dolžan pridobiti ID številke za DDV, je niti ne more posredovati slovenskemu izvajalcu storitev. Posledično se šteje prejemnik storitev za osebo, ki ni davčni zavezanec in se kraj opravljanja storitev opredeli ozemlje Slovenije na podlagi drugega odstavka 25. člena ZDDV-1. V Sloveniji je tako storitev oproščena plačila DDV.

Vljudno vabljeni na DDV MARATON 2023
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje