krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dohodninska napoved - delo v Avstriji

1700  17.04.2023 - 07:12h / Dohodnina / Avtor: Polona / 419 / 3

Pozdravljeni
Mi lahko kdo da nasvet za dohodninsko napoved v Sloveniji. Partner je zaposlen v Avstriji.

Hvala in lp 

Danja - 17.04.2023 - 08:04

Če dobi informativni izračun za morebitne druge prihodke v SLO (npr. kd), mora nujno napisati ugovor in dodati prihodke iz AT. Če nima prihodkov v SLO in ne bo prejel informativenga izračuna, da sam napoved do 30.6.2023. Ne pozabit vpisati plačano dohodnino v AT in višine stroškov malice in potne stroške. Priložiti Letno potrdilo tujega delodajalca ali plačilne liste, potrdilo o potnih stroških in prehrani, ki jih potrdi tuji delodajalec, vpisati regres in 13.plačo (ter priložiti plačilne liste, kjer so ti prihodki razvidni). Nekateri delodajalci že ob letnem izpisu dajo tudi seznam prisotnosti.

Manca - 18.04.2023 - 05:48

Pozdravljeni, pošiljam kopirano s strani FURS-a:

Zavezanec za dohodnino, ki mu informativni izračun dohodnine ni vročen do 15. junija tekočega leta za preteklo leto, mora vložiti napoved za odmero dohodnine.
 Kdo
Finančna uprava Republike Slovenije, zavezancem za dohodnino, ne glede na višino prejetega dohodka, sestavi in odpremi informativni izračun dohodnine, ki se bo pod določenimi pogoji šteje za odločbo o odmeri dohodnine.

Zavezanec za dohodnino, ki mu informativni izračun dohodnine ni vročen do 15. junija tekočega leta za preteklo leto, mora vložiti napoved za odmero dohodnine.

 Kdaj
Napoved za odmero dohodnine mora zavezanec vložiti do 31. julija tekočega leta za preteklo leto.

Najbolje bo za vašega moža, da se obrne na Sindikant delovnih migrantov Slovenije. Dajejo informacije in nudijo pomoč pri oddajanju napovedi za dohonino v Sloveniji in oddajanju napovedi v Avstriji.

Lep pozdrav.

 

NN - 19.04.2023 - 05:43

Mislim, da se tukaj gre za SLO delavca, ki je zaposlen v Avstriji. V tem primeru mora sam vložiti dohodninsko napoved do 31.7. v tekočem letu za prejšnje leto.  Furs ne pošilja v tem primeru informativnih izračunov. Je pa potrebno priložiti k izračunu plačilne liste, letni izpis dohodkov v AT, izpolnjeno prilogo o uveljavljanju potnih stroškov in malice in pa izjavo ali boste dohodnino v AT zahtevali nazaj (v tem primeru je pri nas akontacija 0), ali boste uveljavljali že plačano dohodnino v našem izračunu dohodnine.