krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja blaga nezavezancu za DDV v EU - ponovno

1671  13.04.2023 - 05:54h / DDV / Avtor: Patka / 355 / 3

Blago kupujemo v 3. državah in ga uvozimo.
Nekaj ga kupimo v drugih državah članicah EU in tudi Sloveniji.
Naredimo proizvod, nekaj blaga pa enostavno prodamo naprej.

Zanima me naslednje:
Če mi prodamo proizvod - stroj ali pa blago (npr. podjetju iz druge države članice EU, ki ni zavezanec za DDV ali nekemu zavodu iz EU...) in ta presega 10.000 € ali se moramo registrirati v tej državi za DDV oz. v Unijsko ureditev VEM ?

Stroj / blago odpelje:
-mi oz. prevoznik, ki smo ga angažirali,
-lahko pa tudi kupec oz. njihov prevoznik.

Tokrat je stroj odpeljal kupec, obračunali smo SLO DDV 22 % - je narobe?


LP

Uredništvo - 13.04.2023 - 06:23

Če presega 10.000 eur, potem po vsej teoriji ZDDV-1 ne more iti za prodajo blaga na daljavo (pošiljčni posel), saj se je pridobitelj blaga dolžan identificirati za namene DDV v svoji državi (njegove pridobitve presegajo znesek 10.000 eur). V kolikor se identificirajo za namene DDV, in sporočijo to številko dobavitelju, lahko ob izpolnjevanju drugih pogojev dobavitelj opravi oproščeno dobavo blaga znotraj Unije, pridobitelj pa obdavčeno pridobitev, od katere mora obračunati DDV v svoji državi.
V kolikor se prejemnik blaga v nasprotju z določili Direktive ne identificira za namene DDV, mu obračunate DDV v Sloveniji.

Vljudno vabljeni na 2. temo DDV MARATONA 2023, na kateri bo govora samo o dobavah/pridobitvah blaga ...
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje

Patka - 13.04.2023 - 09:58

Uredništvo, hvala za vaš odgovor.

Če bi pa npr. v tem primeru mi prodali stroj nezavezancu za DDV iz EU za 8.000 € in drugemu nezavezancu iz EU za 2.100 € in tako presegli kvoto 10.000 €, bi se morali registrirati v VEM ureditev ob predpostavki, da mi odpeljemo pošilko oz. organiziramo prevoz?
V nasprotnme primeru, da prevoz organizira kupec, ne gre za prodajo blaga na daljavo in obračunamo SLO DDV?

Imam prav?

Uredništvo - 13.04.2023 - 11:32

Pri dobavi blaga na daljavo mora blago odpeljati/poslati prodajalec ali druga oseba za njegov račun, ne pa kupec! v kolikor kupec pride po blago, slednje več ni prodaja blaga na daljavo.
Če npr. vi dobavite blago kupcu iz Avstrije za 8.000, in če ta vrednost ne presega zneska 10.000 v tekočem/preteklem letu, potem je kraj dobave blaga v Sloveniji, kjer ima dobavitelj sedež dejavnosti.
Kakor hitro preseže z naslednjo dobavo blaga .. npr. 2.100 eur, blago dobavljeno drugemu kupcu, potem je kraj tam, kjer se blago nahaja, ko se konča prevoz/odpošiljanje. V tem primeru morate obračunat (začeti obračunavati) DDV v drugih državah - ali se identificirate za namene DDV v teh državah, ali pa se prijavite v posebno ureditev (Unijska ureditev) in vse uredite preko e-davkov.