krpan in druščina postani član

Naslov teme: PDV zaračunan na Hrvaškem

1662  12.04.2023 - 09:55h / DDV / Avtor: tina / 469 / 2

Si zavezanec oddaja plovilo na hrvaškem. Nasjemnik HR zavezanec je porabil na hrvaškem kupljeni material za vzdrževanje in SI zavezancu izstavil račun s hrvaškim PDV (mora ga plačati v HR, saj mat. ni zapustil države)
Ali SI lahko od HR države zahteva vračilo PDV ?
Ta račun pri nas ne gre v DDV knjigo in obrazec DDV-O, ker ni stvar obdavčitve v Sloveniji
(ali imam prav?)

tina - 12.04.2023 - 10:22

Še tole :Plovilo SI zavezanec oddaja na hrvaškem  pravni osebi  za prevoz potnikov do 15 oseb.

Uredništvo - 12.04.2023 - 11:02

Bistvo vračila PDV je, da na ozemlju Hrvaške niste opravili storitev/dobave, za katere bi se štelo, da so opravljene na ozemlju Hrvaške - posledično bi morali pridobiti ID številko za DDV za te opravljene storitve/dobave in obračunavati hrvaški PDV (v kolikor za opravljene transakcije HR ni določen kot plačnik DDV na podlagi obrnjene davčne obveznosti).
Torej, pri dajanju v najem prevoznih sredstev (plovil) berite 30.b člen ZDDV-1 glede opredelitve kraja opravljanja storitev dajanja v najem. V kolikor pridete do zaključka, da se kot kraj določi ozemlje Hrvaške, je potem potrebno še preveriti, ali na Hrvaškem za opravljeno transakcijo velja obrnjena davčna obveznost (glede na to, da storitev opravi davčni zavezanec, ki na Hrvaškem nima sedeža dejavnosti). V kolikor niste določeni kot plačnik DDV za oddajanje v najem na Hrvaškem, potem načeloma lahko zahtevate vračilo DDV. V nasprotnem primeru bo treba pridobiti ID številko na Hrvaškem in vračilo DDV dobiti nazaj preko hrvaškega obračuna DDV.

Vljudno vabljeni na praktično izobraževanje - DDV MARATON 2023
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje