krpan in druščina postani član

Naslov teme: VREDNOST OS - PREVREDNOTENJE PO POŠTENI CENI

1641  10.04.2023 - 10:50h / Ostalo / Avtor: Irena / 401 / 2

Lepo prosim za pomoč. 
L. 2008 smo kupili poslovni objekt - restavracijo. Takrat je bila vrednost nakupa 175.000 eur. Tako nizka cena je bila zato, ker so bili prej lastniki  Rusi.  Ko so oni prodajali nepremičnino, ni bilo nobenega intersa, ker so se vsi bali kupiti  to nepremičnino. Mi smo restavracijo letos prodali za 420 000,00 eur., ker so tudi vrednosti nepremičnin v SLO zelo narasle.
Ali lahko letos  naredimo prevrednotenje tega OS?  In kako se to izvede???Kako se to razknjiži?????
Lepo prosim za pomoč,  ker je vrednost precej narasla in nikakor ne vem, kako se to izvede.  Davek je gromozanski, če upoštevamo sedanjo vrednost in razliko od nakupa do prodaje.

Kako ravnate vi v takšnem primeru, pa da zadeva ni tako zelo obdavčena.  Če upoštevam sam nakup, je potem tudi dohodek gromozanski, kar pa bi tudi našo firmo dobesedno 'pokopalo', saj nimamo takšnega premoženja.
Hvala za pomoč.

Simbi - 10.04.2023 - 12:38

Na kratko: nobeno prevrednotenje ne vpliva na davčno osnovo, ker jo morate prilagajati tako, da se obdavči razlika med prodajno in izvirno vrednostjo.
In ta davek vas ne more pokopati, saj ste s prodajo ustvarili dobiček. Seveda ob predpostavki, da ste kupnino dobili nakazano. Če ste pa s kupnino pokrivali stare dolgove, potem je pa druga zgodba.

Maja - 11.04.2023 - 06:19

Ustvarjen je dobiček pri prodaji in načeloma ,če je bilo to v dejavnosti je bila še vsa leta obračunana amortizacija in je sedaj po 15 letih vrednist notri zelo nizka ..odvisno od amort.stopnje, ki ste jo obračunavali. Tako ste dobri prodali in zaslužili, kot je napisala predhodnica, če je plačano vse bo tudi denar za davek, ki bo pač odvisen od celotnega dobička dejavnosti / ali od kapit.dobička po napovedi...če je lastnk fizična oseba.. Cene neprem.od leta , ko ste vi kupili so zelo narasle.Vi ste kupili, ko je bil padec in si še  neprem trg ni opomogel od zrušenja ravno v tistem obdobju.