krpan in druščina postani član

Naslov teme: zakaj mi firma obračuna plačo takle

1627  06.04.2023 - 08:24h / Ostalo / Avtor: indira / 1539 / 11


firma mi je dala plačni list,  ko da delam po 7 ur na dan mežu tedna  in 5 ur v soboto. .
to sem opazla, ko sem vidlla da  imam , da sem delala 7 ur na praznik (februra),čeprav nisem 

v čem je fora,kaj oni profitirajo in kaj  da  jaz izgubim. kje so me lahko okrog prnesli.
dejansko delam 8 ur na dan , frej sem vikende , praznike 
kaj na plačni  listi pomeni : prave ure in kolona ev. ure . A imam jaz pol premal ur?
pa še to:  za prevoz dobim 0,92 eura na dan . 

Mia - 06.04.2023 - 08:58

Delate 40 urni delovnik na teden, če delate 5 dni po 8 ur ali pa 7 dni po 7 ur ur in  sobota 5 ur, je isto število ur na teden. Februarja je bil en dan praznik, kar se vam evidentira na plačilni listi, pa tudi če ga ne delate. Če bi ga pa delali, bi vam morali plačati še dodatek za praznik. 

Prevoz - odvisno kako ste oddaljeni od službe in odvisno, kako ima podjetje v pravilniku zapisano , da plačuje prevoz na delo. 

Na mesec morate narediti toliko ur, kot je mesečni fond , vsak mesec je običajno drugače. Oziroma, če imate v mesecu tudi dopust ali je kakšnen praznik, se redne ure prikažejo posebej, posebej tudi praznik in dopust. 



 

Beti - 06.04.2023 - 09:04

Indira, brez zamere, premalo slovenščine obvladate da bi vas razumela kaj sprašujete. Premalo podatkov ste tudi navedli...sklepam da delate v trgovini, 7 ur na dan (pon-pet) in 5 v soboto je skupaj 40 ur na teden, kar ustreza vaši obveznosti do delodajalca.
Prave ure so verjetno vaše oddelane ure, evidenčne pa neoddelane, vam pa jih morajo plačati, jih pa še boste oddelali.
 

anelija - 06.04.2023 - 09:21

Takole po forumu je plačilno listo težko komentirati, vam je pa Mia razložila osnovne zadeve. Glede ur vam je eno varianto razložila Beti. Druga varianta je, da so v eni koloni prikazane dejanske ure (število je odvisno od tega, koliko delovnih dni ima mesec), v drugi pa "pavšalne" ure (teh je vsak mesec 174) - nekateri namreč obračunavajo plače po pavšalnih urah, drugi pa po dejanskih.
Predlagam, da se obrnete na vašo računovodjo, ki vam obračunava plače, da vam razloži, kaj na plačilni listi pomenijo posamezne postavke. 

Indira - 06.04.2023 - 10:55

sori za slovenšino.

imam ja  napisan  dodatek za delo praznik .
(samo če ga pa  nisem delala . je  tko vseeno ok  ?) a pol moram dobiti tudi več prehrane - za delo za praznik in prevoz za ta dan . Pa če sploh ga nisem delela ?
kaj pa pomeni : regres za hrano iz  št dni in regres za  hrano  v znesku ?

kolk pa je drgač več  za nedeljo al pa praznik ? 
havla

Seny - 07.04.2023 - 06:18

Možni sta dve varianti:
1. Če delate na praznik dobite plačanih 8 ur dela oz. 7 v vašem primeru in pa dodatek na praznik + malica + prevoz
2. Če na praznik ne delate (ste prosta) vam podjetje mora obračunati 8 ur praznika in nič druga

XY - 06.04.2023 - 11:04

Indira,
kot so vam napisale predhodnice. 
Poglejte na vašo pogodbo o zaposlitvi, če je napisano v katero kolektivno pogodbo spodate in pobrkajte po netu. Lahko, da imate tudi pravilnik in so v njem navedeni dodatki in način obračunavanja.
Predlagam, da greste s plačilno listo v računovodstvo in boste dobili najbolj pravilne odgovore na vsa vaša vprašanja.

Indira - 06.04.2023 - 12:43

mal mi je  tko tko  da bi jim težila , pa sem jim kej zamerla  da mi je vse v dnarju. sam mi je pa čudno, če nisem tko delala .
. hvala

anelija - 06.04.2023 - 12:53

Indira, sem vam že prej napisala, da vprašajte računovodjo, ki vam obračunava plače, pa vam bo vse razložil-a. On-a najbolje ve, kaj, kako in zakaj je obračunal-a tako kot imate na plačilni listi. S tem, da želite razjasniti, kaj in kako vam nekdo obračunava plačo, ni nič narobe. 

Barca - 08.04.2023 - 16:13

Ne boš jim težila.
jaz vsakemu novo zaposlenemu ob prejemu prve  plačilne liste povem, naj jo v miru pregleda in pride nazaj k meni, da greva po postavkah pregledati, kaj je kaj.

želva - 09.04.2023 - 11:18

"v čem je fora,kaj oni profitirajo in kaj  da  jaz izgubim. kje so me lahko okrog prnesli."

Indira, če tako razmišljate predlagam, da zamnejate delodajalca, tale ni za vas, nimate vanj zaupanja. Najdite takšnega v katerega boste imela zaupanje in on v vas, vašega pa odstopite takšnemu, ki mu bo zaupal.

 

Monica - 11.04.2023 - 08:44

Ne bom ponavljala zgornjih odgovorov in napotkov, saj se z njimi popolnoma strinjam, tudi za zadnjim, ki ga je zapisal/a "želva".
Rada bi vam, Indira, napisala, da bi se bilo smiselno potruditi tudi s slovenščino, saj je vaše zapise zelo težko brati. Vsak vaš zapis je tudi vaše ogledalo. Pa srečno, iz srca!