krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davek od dobička iz kapitala pri prodaji nepremičnive

1607  04.04.2023 - 11:56h / Dohodnina / Avtor: Lea / 566 / 5

Imam situacijo za katero sem žal prejela različna mnenja, zato preverjam še z vami. 
Novembra 2020 sem od mame prejela nepremičnino, hišo in nekaj zemljišč, med drugim tudi kmetijska zemljišča. To sem prejela z izročilno pogodbo. Na tem naslovu nisem bila prijavljena, tam je prijavljena le moja mama.
Sedaj bi to nepremičnino prodali.
V izročilni pogodbi je bila vrednost hiše in zemljišč ocenjena po Gursu, kar seveda ni bila takratna tržna vrednost. Sedaj, ko bom to nepremičnino prodala po tržni vrednosti, bo nastala precejšna razlika med vrednostjo ob pridobitvi in vrednostjo ob prodaji.
Ob prejemu te nepremičnine nisem plačala nobenega davka (odlog ugotavljanja davčne obveznosti - odločba Fursa).
Moje vprašanje je, ali naj dam izdelati cenitev na dan pridobitve (november 2020), da tako pridobim takratno tržno vrednost ali kako drugače ?
Ne vem ali je to pomembno ali ne, vendar je tudi moja mama te nepremičnine prejela nekaj po sklepu o dedovanji leta 2006 (po smrti svojega očeta, mojega dedka), nekaj pa z darilno pogodbo od svojega moža (mojega očeta, ki je umrl leta 2013) tudi leta 2006.
En svetovelec mi je rekel, da se šteje, da je datum pridobitve dejansko datum, ko je to pridobila moja mama.
Res več ne vem, kaj je res in kaj ne. Hvala.

x - 04.04.2023 - 14:00

Za datum se na žalost ne more šteti dan, ko je nepremičnino pridobila mama, ker ni uveljavljala odloga ugotavljanja davčne obv. S cenitvijo se lahko davčna osnova zmanjša. Predvidevam, da bo str. cenitve manjši, kot boste prišparali na davku. 

Simbi - 04.04.2023 - 15:10

Pri darovanju in dedovanju FURS za določitev vrednosti ob pridobitvi prizna cenitev.

a - 05.04.2023 - 05:27

Pri izročilni pogodbi se za vrednost nepremičnine ob pridobitvi šteje vrednost v pogodbi, ki pa je ponavadi zaradi stroškov napisana nižja.Kolikor je meni znano se ta vrednost s cenitvijo pri prodaji ne more višati. Takšen način višanja vrednosti pri pridobitvi je možna samo pri dedovanju. Tako je bilo nam razloženo na zadnjem seminarju. Mogoče pa so kakšne spremembe
Datum pridobitve in tako čas lastništva pa se , v kolikor niste delali odlog o ugotavljanju davčne obveznosti, šteje datum izročilne pogodbe. 

Janez Novak - 05.04.2023 - 09:33

Zadeva je enostavna.
Glede na to, da imate odlog ugotavljanja davčne obveznosti, se vam kot pridobitev nepremičnine šteje pridobitev vaše mame.
Upošteva se tisti datum, upošteva se tista vrednost.
Glede na to, da je od pridobitve poteklo več kot 15 let vam sploh ni potrebno oddajti napovedi, saj transakcija ni obdavčen. Oddate edino napoved za odmero DPN.
Pa lep dan želim :)

Fani - 05.04.2023 - 15:02

odlog ugotavljanja davčne obveznosti - odločba Fursa), datum pridobitve l.2006-ni davka