krpan in druščina postani član

Naslov teme: Učenje računovodstva

1593  03.04.2023 - 06:18h / Ostalo / Avtor: Novinka / 2127 / 16

Pozdravljeni vse računovodje.
Življenje mi postavlja nove izzive in tako sem prišla do tega, da se bom preusmerila v računovodstvo. Do sedaj nimam nobenega znanja v tem, razen kavč komentiranja :)
Ima kdo kakšno izkušnjo kje oz. kdo nudi poglobljene tečaje osnov knjigovodstva in računovodstva?

Hmm - 03.04.2023 - 06:35

Zgolj tečaji niso dovolj.Za znanje računovodstva je potrebno precej široko znanje iz različnih področij. Ta znanja si lahko pridobite pri študiju  ekonomije smer računovodstvo, ki ga nudijo Ekonomske fakultete, Visokošolske organizacije,...)

Mia - 03.04.2023 - 07:33

Kjer dobiš ogromno teorije, vendar največ so dobi iz prakse. S trdim delom, veliko volje in ljubezni do računovodstva. 
Sama sem diplomo pridobila komaj po 15 letih dela v računovodstvu in lahko rečen, da mi tri leta šolanja niso toliko dala kot sama praksa v različnih oblikah organizacij, nekaj v servisu, nekaj v podjetju. Diploma je samo papir, ki ga marsikdo pridobi, pa mu na koncu nič ne koristi. 

Hmm - 03.04.2023 - 08:06

No ja. Dvomim v vaše kompetence glede na zapisano. Ja res se s prakso veliko naučiš, vendar pa je potrebno za prevzemanje odgovornosti imeti tudi znanje, ki pa ga sama praksa pač ne nudi. Tisti, ki so v svoji praksi bili udeleženi  pri evidentiranju in knjiženju to ne more biti dovolj velika podlaga za utemeljitev znanje računovodenja. Tudi knjigovodje v praksi se ne zavedajo kakšno odgovornost dejansko nosijo s tem ko knjižijo posamezne poslovne dogodke, za katere ni dejansko ustreznih podlag..Svoje vloge in odgovornosti se večina sploh ne zaveda, kar pa izhaja iz pomanjkljivega znanja......

Mia - 03.04.2023 - 09:51

Hmm...včasih je bila diploma zakon, danes več ne, razen v javni upravi. Marsikje je znanje tisto, ki šteje, ne pa kup teorije, ki jo dobiš na faksu. Ne rečem, da znanje teorije pridobljena na faksu ni dobra podlaga, vendar, samo s tem ne pomeni, da znaš biti računovodja. Mislim, da smo vsi, z diplomo ali brez veliko vložili dodatno truda in pridobili veliko znanja, ki nam ga faks ni dal, z drugačnimi viri.  Poznam kar nekaj  prekaljenih računovodkinj, ki imajo samo srednjo šolo, pa jim marsikdo z diplomo in in dolgoletnimi izkušnjami ne seže do gležnjev.
Je pa za marskoga ja diploma v rokah še vedno sveti gral. 

Novinka - imate, kot je že predhodnik omenil fakulteto ali kakšno višjo/visoko šolo... Drugače pa obstaja tudi program/izobraževanje NPK RAČUNOVODJA.
 

koti - 11.04.2023 - 06:03

Če se imaš od koga učiti, je to super. Smo pa tudi taki, ki smo direkt s faksa, popolnoma brez izkušenj, iz nule, brez sodelavk z znanjem, ki bi jih kaj vprašal, začeli vodit računovodstvo v podjetju z ni kaj enostavno panogo. Pa je šlo brez problemov. Tako da, nekaj ti pa faks tudi da.

Magda - 18.04.2023 - 12:53

No tega pa ne verjamem.

Sama mislim, da imam nekaj izkusenj in stoprocentno trdim, da se zdaj ne gre brez problemov. Vedno je nekaj, cesar ne vem.

Novinka - 03.04.2023 - 08:26

Jaz se strinjam z vsem napisanim, pa vendar... ali morda kdo lahko predlaga kakšen poglobljen seminar, izobraževanje?

F.r.a.n.j.a. - 03.04.2023 - 15:19

Zveza RFR ima objavljene datume  programa šol - temeljne podlage za delo na področjih računovodstva in davščin. Spomladanski termini so v maju in juniju, po sklopih: knjigovodska šola, računovodska šola za gospodarstvo ter posebej za javni sektor,dohodninska šola, šola o DDV ter dohodninska šola z osnovami delovnega prava. Vse je plačljivo, z gradivom in štiridnevno izobraževanje vsak program.
Možnost je tudi trimesečno usposabljanje na delovnem mestu, če ste prijavljena na ZRSZ in vam to omogoči računovodski servis ali organizacija. Seveda je pa to za mentorja, ki je pri volji, da kandidata kaj nauči zelo obremenjujoče, kandidat/ka pa pridobi  le nekaj osnovnih znanj, predvsem knjigovodskih. 
 Draga novinka, želim vam, da bi se vam želja uresničila. 
Pozdrav            

SIM - 03.04.2023 - 10:21

Kolegica je ravnokar zaključila usposabljanje za NPK Računovodja. Traja kakih 200 ur, začeli pa so čisto na začetku, končali pa pri bilancah. Intenziven tečaj, ki ti da vpogled v to, kaj računovodstvo sploh je. Je pa res, da si po tem tečaju še daleč od tega, da si lahko samostojen. Sicer obljubljajo vse sorte, ampak dejansko je tako, kot pravi Hmm. Kot pri vsakem poklicu je tudi pri računovodstvu potrebna kilometrina.
Novinka, morda kakšen tak tečaj za začetek. Potem pa si poiščite službo v tej smeri, začnite na prvi stopnički in počasi gradite svoje znanje. Večina, ki so danes samostojni računovodje, so začeli kot knjigovodje nekje. Želim vam vse dobro, pa da dobite nekoga, ki vas bo pripravljen vsega naučiti. Takih je tudi že na žalost zelo malo.

XY - 03.04.2023 - 10:55

Dolgo nazaj sta na EF predavala Slavka Kavčič in Marko Hočevar... uvod v računovodstvo, stroškovno računovodstvo.....
Zdaj imam že otroka na univerzi (ne na EF) in pravi, da so predavanja javna in da se vsak lahko udeleži predavanj... tako, da če si želite teoretičnega znanja lahko malce poguglate po spletnih straneh fakultet in se pridružite študentom (da vidite, če vam to ustreza), mislim pa da ravno na vaje pa ne morete hoditi.

tečaj za NPK, kot pravijo predhodnik (mislim, da imajo tam tudi Vasco program, ki ga lahko v njihovih prostorih uporabljate za učenje)

https://www.cene-stupar.si/sl/izobrazevanja-in-usposabljanja/racunovodja

Najbolje pa je z roko v roki teorija in praksa. Začnite v nekem računovodskem servisu kot začetnik knjigovodja (računovodski servis predlagam, ker je tam veliko organizacijskih oblik, ki jih spoznate, hkrati pa imate support sodelavcev, potem pa to znanje nadgrajujete (počasi z veliko domačega branja SRS ter Zakoni... joj a veste koliko jih je pri nas....)... za javni sektor je pa tudilo bilo potem še usposabljanje in izit za preizkušenega računovodja javnega sektorja (CEF)

Mogoče ni tako lahka in kratka pot, kot se bere v raznih "ala Žurnal" člankih.
Z voljo in pogumom se da marsikaj. Srečno
 

Beti - 03.04.2023 - 16:55

Novinka, najprej se zanesite na svojo pamet in svoje znanje, nato se poslužite trga, a le tam kjer ste nasli minus pri sebi

NovineC - 04.04.2023 - 04:23

Jaz lahko povem iz prve roke. Sem tik pred diplomo na višji ekonomski, smer računovodja. Veliko novih, koristnih, teoretičnih osnov ti da študij. Ampak, ko grem čez ta forum in berem vprašanja, jih ogromno ne znam odgovoriti. Je spet res, da jih je veliko iz strani "računovodij", ki že delajo, ki so mi smešna in si mislim, "joj, kako tega ne veš?".
Šola ti da znanje, da veš kaj obstaja, kam lahko pogledaš ipd, brez prakse pa niti normiranca ne moreš poservisirat...
So/ste pa računovodje posebna sorta. Recimo tu na forumu, tudi na FB se nekateri razdajajo z nasveti. V praksi pa je noro težko najti nekoga, ki bi bil pripravljan vzeti že na obvezno prakso, kaj šele zaposliti nekoga, ki je začetnik. Po svoje pa razumem problem. Ko ga vse naučiš, ti gre na svoje ali pa drugam, kjer več zasluži... ampak, a ni to povsod? Če je kader dober, se ga pač splača več plačat, ni tako?

Hmm - 04.04.2023 - 06:45

Sama diploma ne pomeni nič. To velja za vse pridobljene strokovne nazive. Osnovni namen učenja ni naučiti se določenih dejstev ampak je namen učenja usposobiti možgane za razmišljanje. To velja tudi v računovodstvu. Sama pridobitev določenega strokovnega naziva še ne poomeni da je posameznik sposoben takoj opravljati vsa strokovna opravila. V praksi se človek nauči uporabljati svoja pridobljena znanja tako da je sposoben samostojnega razmišljanja in reševanja danih problemov in težav. Učenje pa se ne preneha s pridobitvijo naziva ampak se takrat pravzaprav šele začne in nikoli ne preneha.

če že - 04.04.2023 - 08:51

Sama sem mlajšim vedno rekla, da "papir odpira vrata" - če se nameravaš zaposliti v obstoječe računovodstvo podjetja. Izobraževanje ti da osnovo, da razumeš širšo vsebino tega, kar delaš - ki ga nadgrajuješ tudi kasneje. Če imaš srečo in obenem naletiš na pravega "mentorja" (ki je lahko nadrejeni ali sodelavec, ki je pripravljen svoje znanje tudi deliti), dobiš ob lastni motivaciji dobro podlago. Danes odpirajo vrata tudi predhodne izkušnje ali vsaj pristna zavzetost, da se jih pridobi.

Ko se ozrem nazaj, sem začela iz čistih osnov. Obenem bila vedno hvaležna za ljudi, ki so mi pokazali smer, kako ukrepati, če se je "zatakne". Imela določeno obdobje tudi "svoj vrtiček" oz. več teh. In se kasneje naučila, da je treba imeti dorečen in upoštevan sistem, če je tvoja "greda" del skupnega posestva. Sledila sistematičnim napotkom izkušenih in kasneje sama sodelovala pri njihovem oblikovanju. Predvsem pa osvetlila smisel tega, kar počnemo, tistim, ki so za to pokazali interes.

Obenem se čutila izpolnjeno takrat, ko se je pokazalo, kako pomembno je skupinsko delo.

Maja - 05.04.2023 - 06:19

Najprej je tudi čut do tega dela in zavzetost.Pri tem delu je tiliko potrebnih informacij in postopkov, da moramo kar naprej raziskovati, brati in se izobraževati.Doma bereš zakonodajo, ker sicer ne dohajaš...vsaj ne, če delaš kot računovodja, ker to ni samo kontni plan in plače.To težko napišem vse, kar imajo v nekem račun.servisu stranke in pričakujejo, da vse to od tebe dobijo.In to a je poslovna ali privat zadeva. Skratka papir in potem 40 let spremljanja množice zakonov, fursovih mnenj in razlag...Kjer je dobra volja je tudi uspeh.

Sanja - 26.07.2023 - 17:43

Tečaj racunovodstva NPK pri AMBICIJ akademiji, bi jaz priporocala. Za odskočno desko, da dobi človek res dobro podlago za začetek dela v računovodstvu.