krpan in druščina postani član

Naslov teme: smrt podjetnika in prenos

1581  31.03.2023 - 12:11h / Dohodnina / Avtor: helga / 511 / 2

Prvič se srečujem s temi zadevami, zato vas prosim za pomoč. S.p. je umrl, dejavnost bo nadaljeval njegov dedič. Potrebno je oddati davčni obračun na dan smrti. V 60 dneh po pravnomočnem sklepu o dedovanju mora dedič priglasiti davčno obravnavo ob prenehanju dejavnosti in nadaljevanju po drugi osebi. Ali je potrebno sestaviti davčni obračun in plačati dohodnino za obdobje od dneva po smrti do vpisa novega nosilca dejavnost v PRS?

Simbi - 31.03.2023 - 17:15

Pred kratkim sem imela primer smrti zavezanca, vendar precej bolj enostaven, ker je bil normiranec in ni bilo nadaljevanja dejavnosti s strani dedičev.
Prvi obračun je bil za obdobje leta 2022 do datuma smrti, naslednji od datuma smrti do konca leta in tretji za 2023 do datuma izbrisa. Izbris je bil na zahtevo dedičev po pravnomočnosti sklepa o dedovanju.

Če to, kar sem imela v mojem primeru, in kar piše v 297. členu ZDavP-2, preslikam v vaš primer, bi rekla, da bo (če je bila smrt v 2023) naslednji obračun od datuma smrti do takrat, ko bo izbris pokojnikovega s.p.-ja - to pa bo verjetno en dan pred "nadaljevanjem po drugi osebi", torej dan pred registracijo dejavnosti dediča. Predvidevam, da se bodo uporabljale določbe o prenosu podjetja.

Jaz sem takrat, ko sem zvedela za smrt, klicala kontaktni center FURSa in AJPES, da se dobila okvirne smernice o tem, kakšen je postopek. Dejansko so mi povedali vse, malo komplikacij je bilo v zvezi z izbrisom zavezanca za DDV, ker v ZDDV-1 takšni primeri niso predvideni in potem vsak na FURSu razlaga drugače. In ja, dohodnino po DDD bo po moje treba plačati, ker je davek iz dejavnosti samo akontacija dohodnine. 

helga - 31.03.2023 - 20:19

Simbi najlepša hvala.