krpan in druščina postani član

Naslov teme: Boniteta da ali ne?

1573  31.03.2023 - 07:06h / Dohodnina / Avtor: Jasna / 707 / 12

Pozdravljeni,
prosim za vaše mnenje.
Prodajnik me prepričuje, da v kolikor za službeno vozilo on krije stroške zavarovanja, vzdrževanja in goriva ni potreben obračun bonitete. Sama sem mnenja, da temu ni tako. Vaša mnenja? Hvala in lp,
Jasna 

Beti - 31.03.2023 - 08:17

Berite 43 člen Zdoh-2 (se mi zdi)

ALJA - 31.03.2023 - 08:34

Kdo je "prodajnik"? in čigavo je "službeno" vozilo?

Jasna - 31.03.2023 - 09:10

Zaposleni v podjetju, ki bi uporabljal službeno vozilo podjetja. Hvala

Hmm - 31.03.2023 - 09:59

Spet en pameten prodajalec. Vozilo ni njegobo on bi ga zgolj uprabljal zastonj. Ali imte sklenjeno pogodbo z njim za uporabo vozila tudi v zasebne namene?  

XY - 31.03.2023 - 11:23

Jasna ne vem kakšna je vaša funkcija v tem podjetju... ampak ko pride kdo s takimi pametnimi idejami ven, naj jih podkrepi z ustreznimi zakonskimi podlagami in breme dokazovanja je seveda na njegovi strani, ne pa da vi dokazujete kako je prav. Ne se pustiti zmesti raznim manipulantom.

Če je služben avto, so stroški uporabe, zavarovanja, vzdrževanja, goriva..... stroški podjetja. Če pa on uporablja službeni avto v zasebne namene (in le ta ni električni) je boniteta... in seveda je potrebno voditi evidenco uporabe službenih in zasebnih km.... višina bonitete

Jasna - 31.03.2023 - 11:30

S temle mi maha :(, to je verjetno članek iz kakšnega portala

V Sloveniji velja, da če zaposleni uporablja službeno vozilo tudi za zasebne namene, se šteje, da prejema določene ugodnosti in se mu zato obračuna boniteta. To velja ne glede na to, ali je vozilo kupil zaposleni sam ali preko podjetja.
 
Če želi zaposleni izogniti plačilu bonitete, lahko to stori na dva načina: ali se odpove uporabi vozila za zasebne namene ali pa v celoti prevzame stroške uporabe vozila za zasebne namene. V slednjem primeru mora zaposleni predložiti ustrezne dokaze o prevzemu stroškov (npr. račune za gorivo, servisiranje ipd.).
 
V vsakem primeru pa se zaposlenemu, ki uporablja službeno vozilo tudi za zasebne namene, šteje, da prejema določene ugodnosti, zato se mu obračuna boniteta.
 

Hmm - 31.03.2023 - 12:20

Nikar ne nasedajte takšnim mnenjem ki jih ni napisala strokovna oseba. Podlaga za vas je lahko le zakonodaja,...

Simbi - 31.03.2023 - 17:45

Ne morem, da ne bi malo pokomentirala tega zapisa. Ali so izrezki, vzeti iz konteksta, ali avtor sploh ni prebral, kaj je napisal, ali pa nima pojma. Pa gremo po vrsti:
V Sloveniji velja, da če zaposleni uporablja službeno vozilo tudi za zasebne namene, se šteje, da prejema določene ugodnosti in se mu zato obračuna boniteta. DRŽI
To velja ne glede na to, ali je vozilo kupil zaposleni sam ali preko podjetja NEUMNOST. Če zaposleni kupi avto sam, je vozilo njegovo in ga za zasebne namene uporablja kolikor hoče, v primeru uporabe za službene namene pa mu pripada povračilo potnih stroškov. "Preko podjetja" zaposleni vozila ne more kupiti. Če ga kupi podjetje, je vozilo od podjetja, in če zaposleni to vozilo uporablja za zasebne namene, smo nazaj pri boniteti.
Če želi zaposleni izogniti plačilu bonitete, lahko to stori na dva načina: ali se odpove uporabi vozila za zasebne namene DRŽI
ali pa v celoti prevzame stroške uporabe vozila za zasebne namene. V slednjem primeru mora zaposleni predložiti ustrezne dokaze o prevzemu stroškov (npr. račune za gorivo, servisiranje ipd.). NEUMNOST. Obračunu bonitete se lahko izogne le v primeru, da plačuje nadomestilo za uporabo vozila najmanj v višini, kot znaša boniteta. To pomeni, da mu delodajalec izstavi račun za uporabo vozila. Zakon o dohodnini pravi, da se boniteta zniža za toliko, kolikor zaposleni plačuje za uporabo. Samo s plačilom uporabe se lahko izogne boniteti, nikakor pa ne na način, da bi plačal recimo serviserja.
V vsakem primeru pa se zaposlenemu, ki uporablja službeno vozilo tudi za zasebne namene, šteje, da prejema določene ugodnosti, zato se mu obračuna boniteta. TO JE EDINA POVSEM USTREZNA IZJAVA IZ KOPIRANEGA ZAPISA.

Tako, zdaj pa še vi s temle pomahajte pod nosom vašemu zaposlenemu.

PS: ne vem zakaj, ampak vedno, ko slišim za kakega pametnega komercialista, me zima trese...mogoče kdaj napišem kaj več o pametnih komercialistih

 

logika - 01.04.2023 - 13:29

Se strinjam.

Edino to bi malo dopolnila ...
"Obračunu bonitete se lahko izogne le v primeru, da plačuje nadomestilo za uporabo vozila najmanj v višini, kot znaša boniteta. To pomeni, da mu delodajalec izstavi račun za uporabo vozila. Zakon o dohodnini pravi, da se boniteta zniža za toliko, kolikor zaposleni plačuje za uporabo. Samo s plačilom uporabe se lahko izogne boniteti, nikakor pa ne na način, da bi plačal recimo serviserja."

Ni nujno/obvezno, da delodjalec izstavi račun.
Zadostuje, da zaposleni na delodajalcu plača za uporabo vozila, tj. da na delodajalčev TRR nakaže (najmanj) toliko kolikor je znaša obračunana boniteta in potem sledi: obračunana boniteta X eur (-) plačila delavca delodajalcu za zagotavljanje bonitete X eur = efektivna boniteta 0,00 eur.

mms - 31.03.2023 - 15:38

Kaj se vse eni spomnijo:)

Jaz bu mu vzela uporabo avtomobila v zasebne namene.
Ne vem pa zakaj, bi on plačeval vse stroške, saj pridejo dražje, kot pa sama boniteta.
 

Hmm - 01.04.2023 - 13:38

Ker on je pameten.

Magda - 01.04.2023 - 14:29

Hahahaha ... prav nasmejala sem se in to glasno :)

Ja, komercialisti so res ''pametni'' .... posebna ''sorta'' zaposlenih bi jaz komentirala.

Jasna, kar pa se tiče odgovorov ... so vam že predhodniki vse napisali.