krpan in druščina postani član

Naslov teme: društvo-stroški pridobitne dejanski/sorazmerni ???

1182  08.03.2023 - 20:25h / DDPO / Avtor: n / 433 / 1

Pozdravljeni
prevzela sem računovodstvo za gasilce- nikjer ne najdem pravilnika kako so prej vodili stroške pridobitne dejavnosti(-za davek od dobička)(dejansko ali sorazmerno).
Ker so prej imeli pridobitno dejavnost samo od stanovanja, ki se daje v najem, je bila strošek pridobitne dej.uglavnem amortizacija- in je bilo razmerje med dejanskimi stroški in sorazmernimi kar zelo podobno, tako da sem vnašala po dejanskih....
Ampak letos ( ker ni bilo več korone) so imeli veselico, ki je prinesla kar nekaj dobička (prih-dej.stroški)- a v celotnem delovanju društva so imeli VELIKO več stroškov, tako da ima društvo izgubo- zdaj me pa zanima, ali je sporno, če mi letos izračunali stroške po ključu oz.sorazmernosti, saj to prinese davčno izgubo? Zdi se mi zelo ne fer, če je društvo imelo izgubo in si je z veselico samo malo popravilo"splošni vtis", da bi morali plačevati davek?   
Hvala že vnaprej,
Nives
 

anelija - 13.03.2023 - 12:46

Potrebno se je držati enega sistema, ne pa vsako leto drugače, kot vam paše, da bi plačali manj davka. Je, kakor pač je: enkrat dobiček, drugič izguba.