krpan in druščina postani član

Naslov teme: Račun od dostavljalca pri uvozu

1173  08.03.2023 - 12:21h / Drugi davki in takse / Avtor: anči / 372 / 4

Iz Kitaljske smo 9.1.2023 uvozili blago v vrednosti 280 $, prevoz plačali že dobavitelju, kar je vidno iz prejetega računa dobavitelja, pariteta naš naslov v Sloveniji, organizacijo prevoza je opravil dobavitelj. Blago je dostavil Fedex oz. TNT, pred tem smo jim na poziv poslali podatke za car.deklaracijo, vrsta zastopanja garancija TNT. Od njih smo prejeli MRN, nakaterem so v polju 47 Obračunane dejatve A00 1,7% in znesek carinskih dajatev R (zavarovanje plač.zneska) ter B00 22% DDV in znesek DDV. DDV smo obračunali sami v DDV-O po znesku iz MRN. Problem pa je v tem, ker do danes 8.3.23 računa za opravljeno storitev carinjenja od Fedex še vedno nismo prejeli kljub večkratni urgenci. Carinskih dajatev namreč nismo plačali še nikomur. Res ni velik znesek, ampak vseeno ni OK. V marcu 2023 smo imeli nov uvoz, prav tako preko Fedex in zgodba se ponavlja. Ali je imel že kdo tak primer in kaj naj storimo. Vnaprej hvala za odgovor.
Lp

lolipop - 08.03.2023 - 20:18

Edini odgovor, ki smo ga mi prejeli od Fedexa je, da zamujajo z računi. Nismo prejeli računa od aprila 2022...
Če imate MRN lahko naredite samoobdavčitev če niste pooblastili Fedexa, da v vašem imenu plača DDV in carino.
 

ana - 08.03.2023 - 20:46

No, sem mislila, da je problem poslovanja s Fedexom samo z našo firmo, pa vidim, da imate tudi drugi probleme..... mi tudi še vedno čakamo račun za blago prejeto iz Kitajske, carinjeno oktobra; DDV bi nam moral zaračunati Fedex (njega smo pooblastili, da v našem imenu plača ddv in carino), mi pa njemu plačati račun. Do danes nismo prejeli niti računa za carino, niti za DDV , niti za njihovo storitev .... in kaj storiti?

anči - 09.03.2023 - 06:11

Hvalas za vaš odziv. Tudi pri nas smo menili, da gre za osamljen primer. Upam, da vsaj carino plačajo v našem imenu, DDV si kot uvoznik in zavezanec za DDV obračunamo v DDV-O sami. Kako jim znese, da toliko časa zalagajo denar za plačevanje carine in je ne zaračunajo? Kje bi lahko preverili, če je carina po tem MRN res plačana z njihove strani? Se bojim, da bomo enkrat od carine prejeli obvestilo, da nismo plačali obveznosti. 
S Fedex komuniciramo (glede računov) zgolj v angleščini, pa še na ta naša sporočila dobimo nazaj zgolj avtomatski odgovor, da nam bodo odgovor poslali v najkrajšem možnem času. Že od konca januarja 2023 čakamo ta odgovor.

anči - 13.03.2023 - 08:28

Naše vprašanje smo s konkretnimi podatki o naših dveh MRN od uvoza naslovili na e-naslov FURS in prejeli odgovor takoj naslednji dan (izredno prijetno presenečenje), da je carinska uvozna dajatev po prvem MRN iz januarja 2023 plačana, obveznost po drugem MRN pa še ni plačana in še ni zapadla v plačilo. Po tem sklepam, da te obveznosti dolgujemo Fedexu in čakamo na njihov račun. če se da to kje preveriti brez da jim pisarimo, pa nam niso odgovorili.