krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV - ATIPIČNI ZAVEZANEC

1062  02.03.2023 - 16:20h / DDV / Avtor: Tajča / 513 / 6

Ali lahko atipični zavezenc izda račun po obrnjeni davčni obveznosti, ali se mora registrirati za rednega zavezanca za DDV 

Uredništvo - 03.03.2023 - 06:59

Tajča, atipični davčni zavezanec, ki opravi storitev, katere kraj opravljanja se opredeli ozemlje druge države članice skladno z določilom prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 in je plačnik DDV prejemnik storitev (davčni zavezanec iz druge države članice), mora na računu navesti navedbo "obrnjena davčna obveznost". Prav za te namene ima "atipično davčno številko".

Toplo priporočamo, da pridete na SEMINAR/WEBINAR: Mali in Veliki DDV MARATON
Vrhunski predavatelj iz prakse vam je pripravil praktično DDV izobraževanje
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/157/mali-in-veliki-ddv-maraton---prakticno-davcno-izobrazevanje

gost - 03.03.2023 - 07:12

Če slovenski nezavezanec za DDV opravi storitev npr. v Avstriji podjeju, ki ravno tako ni zavezanec za DDV, ali se mora slovenski nezavezanec registrirati v sloveniji kot atipični zavezanec za ddv, če  opravlja storitev DDV nezavezancem (izven SLO, vendar v EU) na njihovih tleh?

Uredništvo - 03.03.2023 - 07:19

Za namene DDV imamo glede kraja opravljanja storitev posebna in splošna pravila. V kolikor storitev ne spada v nobeno posebno pravilo (členi od 26. do 30.d ZDDV-1), potem se uporabi splošno pravilo iz 25. člena ZDDV-1. In v kolikor se storitve opravijo za davčne zavezance, se uporabi prvi odstavek 25. člena ZDDV-1. Tako izvajalec storitev kot tudi prejemnik se morata identificirati za namene DDV, vsak v svoji državi. Davčna obveznost se prenese na prejemnika storitev.

Berite:
- prvi odstavek 25. člena ZDDV-1;
- četrti odstavek 78. člena ZDDV-1; in
- 3. točko prvega odstavka 76. člena ZDDV-1 (oz. 196. člen Direktive Sveta 2006/112/ES).

PS: davčni zavezanec je vsaka oseba, ki kjerkoli opravlja katerokoli trgovsko, storitveno, proizvodno ... dejavnost za namene trajnega dohodka. Na podlagi določb ZDDV-1 se je zaradi opravljanja določenih storitev dolžna identificirati za namene DDV.

Vabilo na DDV Maraton še vedno velja :)
 

gost - 03.03.2023 - 10:48

Uredništvo, prav lepo se vam zahvaljujem za vaše pojasnilo; torej, kakor razumem, se bo moral ta slovenski klub prijaviti kot atipični DDV zavezanec  v Sloveniji (18. Opravljanje in/ali prejem storitev po četrtem odstavku 78. člena ZDDV-1), ker bo opravljal storitve  drugemu klubu  v EU (pa čeprav ta klub v Avstriji tudi ni zavezanec za DDV) - tečaji v njihovih prostorih; Nisem našla nobenih posebnosti, v okviru 26-30 čl.ZDDV.

Pri vsej tej zadevi me je zmotilo to, ko sem pred nekaj dnevi brala tolmačenje na spletni strani mladega podjetnika (https://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/poslujete-z-drzavami-eu-registrirajte-se-kot-atipicni-davcni-zavezanec)
#če opravlja storitve davčnemu zavezancu iz druge članice EU (ko izstavi račun oz. ko prejme račun od podjetja z ID za DDV). ##    - iz tega njihovega tolmačenja sem očitno narobe razumela, da se prijaviš kot atipični DDV zavezanec v Sloveniji le takrat, ko opravljaš storitve za EU DDV zavezanca. 

Uredništvo - 03.03.2023 - 13:10

Načeloma je to vezano na ID številko za DDV, vendar je tak prejemnik storitev dolžan pridobiti ID številko za DDV. Ko nekdo ne izpolni svojih obveznosti, se vedno zaplete - glejte spodaj :)

Za namene uporabe prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 mora biti storitev opravljena davčnemu zavezancu, ki deluje kot tak. Kako določiti status prejemnika - ali je davčni zavezanec, ki deluje kot tak, ali oseba, ki ni davčni zavezanec, vam podrobneje opredeljuje 18. člen Izvedbene uredbe sveta 282/2011.
https://www.superdavki.com/article/22466/ref_cat/313
Slednja veže status na pridobljeno ID številko za namene DDV!

Člen 18
1. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da ima prejemnik s sedežem v Skupnosti status davčnega zavezanca:
(a) če mu je prejemnik sporočil svojo osebno identifikacijsko številko DDV in izvajalec pridobi potrditev iz člena 31 Uredbe Sveta (ES) št. 904/2010 z dne 7. oktobra 2010 o upravnem sodelovanju in boju proti goljufijam na področju davka na dodano vrednost;
(b) če prejemnik še ni prejel osebne identifikacijske številke DDV, vendar je seznanil izvajalca, da je zanjo zaprosil in izvajalec pridobi katero koli drugo dokazilo, iz katerega se lahko razbere, da je le-ta davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, ki je lahko identificiran(-a) za DDV, in če z običajnimi poslovnimi varnostnimi ukrepi, kot so ukrepi v zvezi s preverjanjem identitete ali plačil, v razumni meri preveri točnost informacij, ki mu jih je poslal prejemnik.
2. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da prejemnik s sedežem v Skupnosti nima statusa davčnega zavezanca, če lahko dokaže, da mu zadevni prejemnik ni sporočil osebne identifikacijske številke DDV.

Če naročnik ne bo pridobil ID številke za namene DDV, ga načeloma lahko obravnavate kot osebo, ki ni davčni zavezanec, in za opravljeno transakcijo velja posebno pravilo iz drugega odstavka 29. člena ZDDV-1 - kraj opravljene storitve (izobraževanja) je tam, kjer se te dejavnosti dejansko izvajajo - torej v Avstriji. Ker bi bil kraj obdavčitve v Avstriji, pa je treba pogledat avstrijski zakon za namene DDV ter določiti plačnika DDV za opravljeno storitev (lahko da je plačnik DDV prejemnik storitev v Avstriji na podlagi določil avstrijske zakonodaje).

29. člen
(storitve s področja kulture, umetnosti, športa, znanosti, izobraževanja, zabavnih in podobnih prireditev, pomožne prevozne storitve ter cenitve in dela na premičninah)
(1) Kraj opravljanja storitev v zvezi z vstopninami za kulturne, umetnostne, športne, znanstvene, izobraževalne, zabavne ali podobne prireditve, kot so sejmi in razstave, vključno s pomožnimi storitvami, povezanimi z vstopninami, ki se opravijo davčnemu zavezancu, je kraj, kjer te prireditve dejansko potekajo.
(2) Kraj opravljanja storitev, vključno s pomožnimi, s področja kulture, umetnosti, športa, znanosti, izobraževanja, zabavnih ali podobnih prireditev, kot so sejmi in razstave, vključno s storitvami organizatorjev teh dejavnosti, ki se opravijo osebam, ki niso davčni zavezanec, je kraj, kjer se te dejavnosti dejansko izvajajo.

Ah... dost pisanja :)

Tajča - 04.03.2023 - 06:17

Gre se za to, da kot atipični uvaža neke zadeve.  (protipolavne vreče) in sedaj je dobil od slovenskega gradbenega podjetja ponudbo za vgradnjo le tega, za kar pa velja obrnjena davčna obveznost. (se pravi:  relacija slovenka pravna oseba davčni zavezanec, in druga slovenska pravna oseva  atipični zavezanec)  

Se pravi: ali lahko atipični rednemu obračuna 76. čl. na računu?