krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpravnina iz poslovnih razlogov za poslovodno osebo z individualno pogodbo

1024  01.03.2023 - 10:45h / Dohodnina / Avtor: Sonja / 315 / 3

Poslovodna oseba ima v individualni pogodbi dogovorjeno odpravnino v primeru , da prejme odpoved iz poslovni razlogov.

Ali velja zanj izračun za  davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine  iz 79.čl. ZDR1  ali 108.čl. ZDR-1, ali pa je odpravnina v celoti obdavčena, ker ima individualno pogodbo, ki je časovno omejena ?

Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
1. Odpravnina zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas
Odpravnina izplačana zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine in pod pogoji določene v 79. členu ZDR-1, vendar največ do višine treh povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji. Če je odpravnina izplačana v višjem znesku, se od razlike obračuna in plača akontacija dohodnine in prispevki za socialno varnost.
2. Odpravnina zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti
Odpravnina izplačana zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine, določene v 108. členu ZDR-1, vendar največ do višine 10 povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji. Če je odpravnina izplačana v višjem znesku, se od razlike obračuna in plača akontacija dohodnine in prispevki za socialno varnost.

jst99 - 01.03.2023 - 11:03

Izplača se po 2. varianti.

jst99 - 01.03.2023 - 11:06

Pa dodajam še, da je odvisno iz katerega razloga mu je prenehala, ker sem bolj hitro prebrala. Ali zaradi poteka pogodbe za določen čas ali iz poslovnega razloga? Za prvi primer pod 1, za drugi pod 2.

Sonja - 02.03.2023 - 11:05

Najlepša hvala .